Island prekinuo pregovore s EU-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Islandski ministar vanjskih poslova Gunnar Bragi Sveinsson objavio je da su pregovori o prijemu u EU prekinuti za čitava trajanja sadašnje vlasti.

- Raspustili smo pregovaračke skupine i više neće biti nikakvog summita, kazao je Sveinsson u govoru pred parlamentom u četvrtak navečer. U travnju je euroskeptična koalicija desnog centra pobijedila na parlamentarnim izborima uz obećanje da će prekinuti proces pregovora.

- Vlada je jednoglasna na tu temu. Postupak je prekinut, ništa nije zaključeno, želimo poboljšati komunikaciju te pojačati naše veze s EU-om bez priključivanja, objasnio je Sveinsson.

Ključna tema za eventualni prijem, ribarstvo, nikada nije dotaknuta. Kad bi neka vlada ponovno pokrenula pregovore, suočila bi se s jakim protivljenjem islandskog javnog mnijenja otočkoj eurointegraciji.

Reykjavik i Bruxelles nastoje riješiti razmirice oko izlova skuše u sklopu kojih je EU zaprijetio Islandu trgovinskim sankcijama ako ne smanji kvotu. Novi susret na tu temu u Reykjaviku nije doveo do kompromisa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter