Island: Na izborima u vodstvu stranke desnog centra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stranke oporbenog desnog centra vode na parlamentarnim izborima na Islandu i na dobrom su putu da se vrate na vlast, uz obecanja da ce smanjiti porez i otpisati dug samo pet godina nakon spektakularnog gospodarskog kolapsa zemlje.

Stranka neovisnosti i Napredna stranka, koje su bile na vlasti gotovo 30 godina prije gospodarskog kolapsa 2008., skupile su dosad oko polovicu prebrojanih glasova, što ih stavlja u cvrsto vodstvo prema vladajucim socijaldemokratima i poziciju da formiraju buducu islandsku vladu.

"Cini se da ljudi imaju vrlo kratko pamcenje", kazao je 44-godišnji glasac Halldor Gudmundsson. "To su stranke koje su nas dovele u škripac."

S gotovo 20 posto od ukupno prebrojanih glasova, Stranka neovisnosti, koja je bila dio svake vlasti izmedu 1980. i 2009., vodi s 24,9 posto, a Napredna stranka je prati s 22,7 posto. Socijaldemokrati su na trecem mjestu s 13,9 posto osvojenih glasova.

"Vidjeli smo što su rezovi ucinili našem zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi... sada je vrijeme za nove investicije, stvaranje novih radnih mjesta i povratak rasta", rekao je lider Stranke neovisnosti Bjarni Benediktsson, kandidat za novog islandskog premijera.

S ukupno samo 320.000 stanovnika, Island je prije 10 godina postao europsko financijsko središte. Tamošnje su banke jeftino posudivale novac te visokim prinosima namamile britanske i nizozemske štediše. Labavi regulatorni režim doveo je do nekontroliranog rasta banaka, cija je imovina do 2008. narasla na deset puta veci iznos od islandskog BDP-a, a zatim su se u samo nekoliko dana - urušile.

Socijaldemokrati su stabilizirali gospodarstvo paketom koji je Medunarodni monetarni fond pohvalio kao primjer, medutim niz politickih grešaka, primjerice povecanje poreza, blagost prema inozemnim vjerovnicima i nesposobnost suocavanja s ogromnim dugovima kucanstava, stajao ih je popularnosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter