Island: Erupcija i lokalna zabrana letova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Islandske vlasti uvele su zabranu lokalnih letova aviona nakon što se najaktivniji islandski vulkan pokrenuo u subotu i stvorio oblak bijelog dima visok 20-tak kilometara. Islandski Meterološki ured ocjenjuje da erupcija nece izazvati prekid zracnog prometa na širem podrucju.

Eksplozija vulkana Grimsvotna ispod najveceg islandskog glecera Vatnajokulla, u jugoistocnom dijelu zemlje, dogodila se tek nešto više od godinu dana nakon što je erupcija drugog islandskog vulkana stvorila veliki oblak prašine koji je izazvao kaos zracnog prometa.

"To može biti velika erupcija, ali ne kao ona vulkana Eyjafjallajokulla u prošloj godini", rekao je islandski geolog iz meteorološkog ureda Hjorleifur Sveinbjornsson agenciji Reuters. Rekao je da je oblak dima iz Grimsvotna, koji je zadnji puta eruptirao 2004., na radarskim zaslonima izgledao 15 do 20 kilometara visok a dim je odlazio ravno u vis.



Na slikama objavljenim na web stranicama lokalnih medija vidi se gust oblak bijelog dima oblika gljive nad okolnim planinama.

Prošle su godine, nakon što je oblak bio otpuhan na europske koridore zracnog prometa, zaustavljeni su brojni letovi zbog straha da prah i pepeo iz vulkana Eyjafjallajokulla ne bi ušao u zrakoplovne motore i uzrokovao nesrece.

"Grimsvotn je vrlo snažan vulkan tako da ga mi pozorno pratimo, iako je nekoliko posljednjih njegovih erupcija bilo potpuno bezopasno," rekao je geofizicar sa islandskog sveucilišta Pall Einarsson, te potvrdio da ne ocekuju veliki oblak, prenosi islandski dnevnik Morgunbladid.

List navodi i rijeci farmera s podrucja južno od ledenjaka koji je izjavio da pepeo vec pocinje padati na naselje. (BBC, Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter