Islamski terorist uhicen u Sloveniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadesetpetogodišnji njemacki državljanin, pripadnik afganistanskih mudžahedina, uhicen je ovih dana na sjeveru Slovenije kod mjesta Dobrovnik. Trenutno je u pritvoru u zatvoru u Murskoj Soboti zajedno s 24-godišnjom ženom, koja je bila s njim prilikom uhicenja, te ceka izrucenje njemackom sudstvu, koje je izdalo medunarodnu tjeralicu.

Piše se da je namjeravao preko Slovenije stici do Bosne, gdje je planirao regrutirati dobrovoljce i kamikaze. Talijanski mediji pišu da je ciljao na Bihac jer se ondje nalazi tajni vojni kamp u kojem se obucavaju pripadnici Al-Qaide. Njemacki državljanin pobjegao je iz Njemacke prošle godine, dosad se skrivao u raznim europskim državama, a Talijani vjeruju da je u Sloveniju stigao iz Trsta.

Tršcanski list Il Piccolo piše da je Trst u nekoliko navrata bio u središtu zanimanja policije raznih europskih država jer kroz njega prolaze teroristi na putu prema Bosni. Podsjecaju da je 1995. u Trstu uhicen Marokanac koji je raspolagao podacima o izradi kemijskog oružja te održavao kontakte s tajnom bazom Al Qaide oko Zenice, gdje je organizacija Osame bin Ladena gradila centar za izradu kemijskog naoružanja.

Prilikom saslušanja uhicenih terorista u Francuskoj jedan je Egipcanin ispricao policiji da su preko Trsta teroristi iz Francuske i Njemacke odlazili na obuku u Bihac. Pojava islamskih fundamentalista s europskim putovnicama, koji se obucavaju u regrutnim centrima u Pakistanu, Jemenu i Somaliji, proširena je te je talijanska policija duže vrijeme pratila i talijanskog državljanina iz mjesta San Daniele del Friuli, koji je bio u kontaktu s teroristima.


Podijeli: Facebook Twiter