Islamska država zauzela trećinu Kobanea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Borci terorističke skupine Islamske države (IS) zauzeli su više od trećine sirijskog pograničnog grada Kobanea unatoč zračnim napadima predvođenih SAD-om, objavio je u četvrtak Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Sunitski militanti ušli su u srijedu u dvije četvrti tijekom trotjedne bitke za koju kurdski branitelji kažu da će završiti masakrom i u slučaju pobjede IS-a džihadistima omogućiti kontrolu nad granicom s Turskom.

Opservatorij je izvijestio da su se borbe nastavile u četvrtak ujutro kada su borci IS-a nastavili prodor.

"IS kontrolira više od trećine Kobanea. Sve istočne četvrti, manji dio sjeveroistočnog dijela grada i područje na jugoistoku", rekao je čelnik Opservatorija Rami Absulrahman.

IS je na istočnom ulazu u grad u ponedjeljak izvjesio svoju crno-bijelu zastavu. Zračni udari su se otad udvostručili, ali nisu zaustavili napredovanje sunitskih radikala.

Pentagon je u Washingtonu upozorio kako zračni udari imaju ograničeno djelovanje prije nego umjerena sirijska oporba uz potporu Zapada bude dovoljno jaka da zbaci IS.

Američki predsjednik Barack Obama isključio je mogućnost slanja kopnenih snaga.

Kurdi se žale da Amerikanci pružaju tek simboličnu potporu zračnim udarima koji su usredotočeni na Irak gdje SAD surađuje s iračkom vojskom.

"Ma koliko da je užasavajuće gledati u prijenosu uživo ono što se događa u Kobaniju... morate se malo odmaknuti i sagledati strateški cilj", rekao je u srijedu američki državni tajnik John Kerry. (Hina) 

 


Podijeli: Facebook Twiter