Islamistički vođa na Kavkazu Doku Umarov mrtav

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vođa oružane pobune na Kavkazu, Doku Umarov, najveći neprijatelj Kremlja, mrtav je, objavila je u utorak islamistička mrežna stranica kavkazcenter.com pozivajući se na "zapovjedništvo Kavkaskog emirata", ne navodeći nikakve potankosti. U priopćenju objavljenom u ime "zapovjedništva Kavkaskog emirata" ne navode se okolnosti njegove smrti.

Vođa islamista na Kavkazu redovito se pojavljivao na videosnimkama postavljenim na stranici kavkazcenter.com u kojima je preuzimao odgovornost za napade ili je prijetio ruskim vlastima a da se nikad nije utvrdilo gdje se nalazi.

Doku Umarov, proistekao iz redova čečenskih pobunjenika koji su se borili s ruskim snagama za neovisnost Čečenije. Godine 2007. je odustao od borbe za neovisnost i priključio se islamistima, proglasivši se emirom "Kavkaskog emirata". Pozvao je džihad u Rusiji i preuzeo odgovornost za bombaški napad u zračnoj luci Moskva-Domodjedovo u kojemu je 24. siječnja 2010. poginulo 37 ljudi te u drugim ubojitim operacijama, među kojima u dvama samoubojičkim napadima moskovskoj podzemnoj željeznici u kojima je 29. ožujka 2010. život izgubilo 40 ljudi.

G. 2011. Sjedinjene Države su ponudile pet milijuna dolara za svaku informaciju koja bi omogućila da ga se pronađe. U srpnju je pozvao da se "svim sredstvima spriječi" održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sočiju. Umarov se predstavlja kao vođa oružane pobune na Kavkazu čiji je cilj uspostava islamističke države u toj ruskoj regiji s većinskim muslimanskim stanovništvom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter