Islamisti prijete Francuzima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuska je u nedjelju drugi dan za redom napadala islamističke pobunjenike u Maliju i nastavila slati vojna pojačanja u glavni grad Bamako, izjavio je francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian koji je potvrdio i smrt prvog francuskog vojnika u ovoj operaciji. 

Francuski pilot helikoptera podlegao je ranama zadobivenim u zračnom napadu na kolonu vozila kojima su se pobunjenici kretali prema gradu Moptiju.

Le Drian je potvrdio da su pripadnici specijalnih francuskih snaga upućeni prema Moptiju a da je "nekoliko stotina" vojnika stiglo u Bamako kako bi osiguralo grad pred mogućim napadima pobunjenika.

Francuska je u petak pokrenula vojnu intervenciju kako bi vladinim snagama u Maliju pomogla da spriječe napredovanje islamističkih skupina prema jugu, nakon što su preuzele kontrolu nad većim dijelom sjevera zemlje.

Privremeni malijski predsjednik Diocounda Traore u četvrtak je zatražio vojnu pomoć Francuske kako bi odbio ofenzivu naoružanih islamističkih skupina.

Vojna intervencija protiv islamista u sjevernom Maliju ugrozit će sigurnost državljana Francuske, upozorio je u subotu predstavnik islamističke skupine Ansar Dine. "Bit će posljedica ne samo po francuske taoce nego i za francuske državljane gdje god se oni nalazili u muslimanskom svijetu", rekao je Sanda Ould Boumama za Reuters. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter