Islamisti preuzeli odgovornost za napad na Tiananmenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Islamska skupina koja sebe naziva Turkestanskom islamskom strankom je u subotu objavila da je incident na Trgu Tiananmenu 28. listopada bila "džihadistička operacija" njenih mudžahedina, objavila je služba SITE koja prati islamističke skupine.

SITE kaže da je islamistička skupina objavila tonski zapis govora svog vođe Abdulaha Mansura u kojem je rekao da su ovakve operacije tek početak napada na kineske vlasti. Terensko vozilo zabilo se 28. listopada u red turista i zapalilo, a tada je poginulo pet osoba - tri u vozilu i dvoje turista.

Kineske vlasti uhitile su osam osoba. Svi optuženi su iz mjesta Hotan smještenog u zapadnoj pokrajini Xinjiang i prije napada su se skrivali u zapadnom dijelu Pekinga.

Državni mediji objavili su da je spomenutih osmero terorističku grupu osnovalo u rujnu. Sedmero ih je u Peking stiglo 7. listopada terenskim vozilom, a jedan se dovezao vlakom.

Tiananmen, poprište gušenja prodemokratskih studentskih prosvjeda 1989. godine, uvijek je pod velikim mjerama sigurnosti, jer se u blizini nalaze sjedište vlade, parlamenta i Maov mauzolej. No i dalje je magnet za prosvjede, posebice kada se počne približavati godišnjica kršenja studentskih prosvjeda.

Xinjiang je pokrajina u kojoj žive Ujguri, muslimanska manjina. U posljednjih nekoliko godina Xinjiang potresaju nemiri za koje vlasti okrivljuju ujgurske separatiste i vjerske ekstremiste, vjerujući da žele uspostaviti neovisnu državu. Organizacije za ljudska prava smatraju da Kina preuveličava tu prijetnju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter