Islamisti iz BiH odlaze u rat u Siriju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Devet naoružanih zamaskiranih osoba u vojnim odorama, koje su se predstavile kao sljedbenici bosanskohercegovačkog salafističkog reda, radikalnog islamskog pokreta, objavili su video u kojemu najavljuju odlazak u Siriju boriti se na strani pobunjenika protiv predsjednika Bašara al-Asada, objavili su u utorak mediji u BiH.

U dosta nerazgovijetnim porukama u prigodnoj pjesmi, ova skupina spominje džihad (sveti rat), Irak, Afganistan i Siriju. Autor ovoga videa objavljenom na videoservisu LiveLeak tvrdi da se salafisti iz BiH navodno spremaju otići i ratovati u Siriji na strani pobunjenika. Na videu se pojavljuje devet muškaraca naoružanih automatskim i hladnim oružjem, koji pjevaju i na kraju uzvikuju Allahu ekber (Bog je velik).

Federalna televizija ranije je objavila da su od početka rata u Siriju iz BiH otišla 52 boraca. U međuvremenu se njih 32 vratilo u BiH, dok su navodno dvojica poginula u borbama. Prema podacima sigurnosnih agencija, državljani BiH u Siriju ulaze dobro uhodanom rutom preko Turske. Istraga oko organiziranih odlazaka salafista iz BiH da ratuju u Siriju vlasti BiH nisu službeno pokrenule.

Pripadnik salafističkog pokreta Mevlid Jašarević je potkraj 2011. u terorističkom napadu ispalio više hitaca iz strojnice na zgradu američkog veleposlanstva u Sarajevu te je tom prigodom ranio jednu osobu koja radi na osiguranju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter