Iskustvo geometrijske apstrakcije

Izložba u galeriji Milotić
Izložba u galeriji Milotić

Do srijede je u pulskoj galeriji Milotić postavljena izložba radova Mile Gvardiol "Raskrižja". Na zatvaranju, u srijedu u 20 sati održat će se performans "Mapiranje pulskih raskrižja".

Zamišljeni performans je umjetnički doživljaj koji na svom putu neminovnošću dolazi do raskrižja, a svaki izbor puta nudi neograničene pravce.

Stotinjak objekata-kutija autora Slobodana Kokotovića bit će u labirintu kroz koji prolaze tri osobe i čitavo vrijeme se putovi labirinta mijenjaju, a publika ih prati kroz labirint koji se kretanjem stalno mijenja, jer se time mijenjaju i pogledi na slike objekta. Nastupaju Šandor Slacki, Đurica Ciganović, Mila Gvardiol i posjetitelji.

U glazbenom dijelu programa nastupaju studentice treće godine Odsjeka za odgojiteljski studij Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule. Program su pripremili doc. Ivana P. Gortan Carlin i mr. Branko Radić.

"Počevši od njujorške škole preko minimal-arta, pa do umjetnika s ovih prostora kao što su Miodrag B. Protić, Aleksandar Tomašević, Julije Knifer ili Radomir Damnjanović Damnjan, geometrijska apstrakcija otvorila je nesaglediva područja izražajnih likovnih mogućnosti.

Poetski i vizualni efekti prisutni na ranijim slikama ove autorice ('Predjeli duše') sada su evoluirali u pročišćen mentalni prostor, koji nosi iskustvo geometrijske apstrakcije.

Tople, lirske kadence iz prethodnog slikarskog bavljenja ove umjetnice, sada je prevladao koncept matematičkog mišljenja, koji poštuje purističke ideale čistoće i egzaktnosti, mir i harmoniju likovnih struktura, te usuglašenost prostornih planova. No, geometrija je za Milu Gvardiol samo polazište za proces poosobljene slikarske kontemplacije na temu raskrižja. Raskrižje je važno kultno, obredno i mitološko-magijsko mjesto kod mnogih indoeuropskih naroda", kazao je za ovu umjetnicu povjesničar umjetnosti Dragan Danilov. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter