Iskustvo bliske smrti samo u glavi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Doživljaji koji prate navodno iskustvo bliske smrti rezultat su promjena u normalnim moždanim funkcijama, tvrde britanski istraživaci koji su analizirali postojeca istraživanja iz toga podrucja i zakljucili da je iskustvo bliske smrti "samo u glavi".

Psiholozi sa sveucilišta u Edinburghu i Medicinskog istraživackog centra u Cambridgeu kažu da su svjetla na kraju tunela, izvantjelesna iskustva ili susreti s preminulim rodacima tek plod igre svijesti, a ne uvid u život poslije smrti. Svi doživljaji koji prate takva iskustva mogu se znanstveno objasniti odgovarajucim promjenama u radu mozga, piše BBC.

"Naši mozgovi vrlo su uspješni u tome da nas zavaraju", kaže znanstvenica Caroline Watt. Istraživaci su iskustva objasnili pokušajem mozga da da smisao neobicnim doživljajima tijekom traumatskih dogadaja. Istraživanja su pokazala da mnoge osobe koje su proživjele iskustvo bliske smrti zapravo i nisu bile životno ugrožene, nego su samo tako mislile.

Jedna od najcešce navodenih pojava je svijest o vlastitoj smrti, no istraživaci upozoravaju da se takvo stanje pojavljuje i u drugim okolnostima te je poznato pod nazivom sindrom Cotard. Uvjerenost da je osoba mrtva tako je uoceno nakon trauma ili tijekom uznapredovalih stadija tifusa ili multiple skleroze.

Za iskustvo lebdenja znanstvenici su utvrdili da se može umjetno izazvati stimuliranjem odgovarajuceg centra u mozgu, a i "tunel svjetlosti" takoder se može umjetno izazvati. Primjerice, o takvom doživljaju svjedoce piloti koji su u letu izloženim snažnim centrifugalnim silama, a istraživanja su pokazala da takve senzacije izaziva prekid dotoka krvi i kisika u oko. Zakljucci su objavljeni u casopisu "Trends in Cognitive Science".


Podijeli: Facebook Twiter