Iskrilo već na prvoj sjednici Županijske skupštine

Novi saziv, stari problemi: zapelo je već na izboru potpredsjednice (D. ŠTIFANIĆ)
Novi saziv, stari problemi: zapelo je već na izboru potpredsjednice (D. ŠTIFANIĆ)

Iako se očekivalo da će izbor druge potpredsjednice Skupštine Istarske županije biti samo formalnost i da će vladajuća većina podržati prijedlog najjače oporbene stranke da za drugu potpredsjednicu bude izabrana umaška SDP-ovka Tanja Vrbat, to se na prvoj, konstituirajućoj sjednici nije dogodilo.

Iznenađenje je tim veće jer je nepisano pravilo da drugog potpredsjednika daju vijećnici najjače opozicijske liste, a mnoge je bojkot vladajućih iznenadio i zbog činjenice što je sva oporba, izuzev jednog nevažećeg listića, preksinoć podržala imenovanje novog predsjednika Skupštine Valtera Drandića i njegove zamjenice Tamare Brussich.

Tanja Vrbat dobila je podršku 18 vijećnika, njih 13 je bilo protiv, a isti je broj bio nevažećih glasova. S obzirom da su na sjednici sudjelovala 44 vijećnika, od čega ih je preksinoć iz oporbenih redova bilo 20, jasno je da je i dio oporbenih zastupnika nije želio podržati njezinu kandidaturu.

Damir Kajin tvrdi da ga ne čudi ovakav rasplet jer, veli on, jasno je da su protiv Vrbat glasovali HDZ-ovci, koji su već duže vrijeme u prešutnoj koaliciji s IDS-om. (piše D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter