Iskrilo izmedu IDS-a i HDZ-a zbog Vile Marije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rasprava HDZ-ove vijecnice Nike Krstevski i župana Ivana Jakovcica obilježila je aktualni sat na Županijskoj skupštini u ponedjeljak navecer.

Sve je zakuhalo zbog otvaranja novog Doma za psihicki bolesne odrasle osobe Vila Maria. Krstevski je iskoristila priliku da pohvali Vladu Jadranke Kosor što je dovršila dom rekavši da Grad Pula i Županija nisu dali nikakvu pomoc u preseljenju korisnika u nove prostore. Upitala je može li Vila Maria ocekivati bolju komunikaciju sa Županijom po pitanju programa koje planira uvoditi.

- Radi se o tragicnoj neodgovornosti HDZ-a, njenih clanica i clanova. Vi cestitate HDZ-ovoj Vladi, a ja im na Vili Mariji ne mogu cestitati jer se novi dom gradio osam godina. Kosor sam u predizbornoj kampanji rekao: "Ako misliš ici otvarati Vilu Mariju, ja necu doci jer je to sramota", kazao je Jakovcic.

Podsjetio je i da je gradnja novog doma bila inicijativa SDP-ovke Lucije Debeljuh, koju tada nije prihvatio s oduševljenjem. Nije bio zadovoljan što je dogovoreno da ce Grad, Županija i država zajednicki financirati gradnju, naglasivši da je rijec o državnoj ustanovi.

HDZ-ova ravnateljica

Krstevski mu je uzvratila da je po njoj sporno to što Županija i Grad nisu pomogli u preseljenju korisnika, koji nisu bili u stanju pješice doci do novog doma.

- Je li bilo grešaka, ne znam, ali cinjenica je da je u vrijeme HDZ-ove Vlade dovršen taj objekt. Zanima me koliko cete ih vi imati na kraju mandata, kazala je Krstevski.

Jakovcic joj je rekao da ne brine, da su oni (Kukuriku Vlada, op.a.) njena buducnost. Kazao je i da u Županiji nisu imali nikakvu službenu informaciju o preseljenju. Kad je spomenuo novu ravnateljicu, iz vijecnickih se klupa oglasio Tedi Chiavalon kazavši da je ona iz HDZ-ovih redova.

Lucija Debeljuh (SDP) postavila je, pak, pitanje o poticajima u poljoprivredi, odnosno isplacivanju poticaja za dugogodišnje nasade i subvencije sadnog materijala, cega nema u županijskom proracunu za iducu godinu.

Jakovcic je ponovno prozvao državu. No, naglasio je da ce sve gradove i opcine koji uvrste takve poticaje u svoje programe financiranja, a ne moraju iskljucivo biti vidljivi u proracunu, "Županija podržati i pratiti".

Župan neformalno s bankarima

Serdo Rigo (IDS) upozorio je na problem reorganizacije centara za socijalnu skrb. Rekao je da je u skladu s novim Zakonom o socijalnoj skrbi osnovan zavod u Pazinu, koji bi trebao objedinjavati sve centre, za cije je opremanje, po njegovim rijecima, trebalo izdvojiti 200 tisuca kuna.

Problem je što država nije osigurala novac za troškove preustroja pa je došla u pitanje isplata placa djelatnicima pazinskog centra. Rigo je pitao može li i hoce li Županija osigurati ta sredstva. Jakovcic je rekao da je to još jedna potvrda dosadašnje loše vlasti. Nije mogao obecati da ce odmah moci izdvojiti 200 tisuca kuna iz županijskog proracuna, upozorivši da je, kao i u slucaju doma, rijec o državnoj ustanovi. Pritom je najavio i potez nove Vlade, rekavši da ce prvi potez biti decentralizacija socijalne skrbi.

Kad ce se krenuti u decentralizaciju, upitao je Vlado Ivetic (Nezavisna lista Plinija Cuccurina), na što mu je župan odgovorio da je to vitalno pitanje za mnoge opcine.

- Racunam da ce prve poteze u smjeru decentralizacije nova Vlada povuci vec u iducoj godini, kazao je Jakovcic.

Župan je, po vlastitom priznanju, vodio neformalne razgovore s predstavnicima, kako je rekao, glavnih banaka u Hrvatskoj. Najavio im je da uskoro mogu ocekivati natjecaj za prikupljanje novca za gradnju pulske bolnice. Na to priznanje ga je ponukalo pitanje njegovog stranackog kolege Tedija Chiavalona, koji je, pak, rekao da bi trebalo javno iznositi svaki potez u projektu pulske bolnice.

Gradovi i opcine u otplati zajma za Kaštijun

Istarski gradovi i opcine osigurat ce nešto više od šest milijuna eura za realizaciju centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, dok ce s 1,2 milijuna kuna financirati uredenje Istarske ulice u Vukovaru, informacija je koju je na pocetku sjednice župan podijelio s vijecnicima.

Tako je, po njegovim rijecima, dogovoreno na sastanku s predstavnicima jedinica lokalnih samouprava u ponedjeljak.

Naglasio je da ce se sredstva za Kaštijun uplacivati po dospijecu otplata zajma, a uz pocek od pet godina. Priznao je da ce ta financijska obaveza zahvatiti one koji pobijede na iducim lokalnim izborima.


Podijeli: Facebook Twiter