Iskreni pulski bluzeri

Delta Blues Gang
Delta Blues Gang

Jedan od najboljih blues bendova u zemlji i regiji, pulski autorski blues kvartet Delta Blues Gang prošlog je mjeseca objavio novi "live" album pod nazivom "Live from 9th SCB Festival 2014".

Nakon prvijenca "It aint Nothin But the Blues", drugog "Electric Driving Blues" te hvaljenog prošlogodišnjeg autorskog albuma "American Mile" (sa sedam autorskih pjesama i obradom "Walking Blues"), recentni, četvrti album ove koncertno iznimno aktivne pulske grupe donosi koncertne obrade pjesama blues autora poput Roberta Leroya Johnsona, Theodorea Roosevelta, Bukkae Whitea, Hambonea Willija Newberna. Album se može nabaviti na njihovim koncertima, ali i na novoj internetskoj stranici benda.

U spoju delta, electric i texas bluesa, ovaj sastav kreira vlastitu, jedinstvenu verziju bluza, a postavu čine braća Aleksandar (gitara) i Kristijan Kajtez (bas), pjevačica Elizabeta Petric i bubnjar Livio Benčić. Već ove jeseni, u listopadu, bend najavljuje novi album s autorskim pjesmama, koji je, kako kažu, već snimljen, a trenutno je u tijeku mastering materijala.

Priča o ovom bendu i braći Kajtez seže u njihovu tinejdžersku 1990. godinu, a u toj su prvoj sedmogodišnjoj fazi, kao The Crossroads, objavili LP "Jealousy" za Franjićevu nezavisnu etiketu "Slušaj najglasnije". Od 1997. do 2001. uslijedila je pauza, a zatim opet rad pod bendovskim nazivom Crossroads Brothers Blues Band. Godine 2006. opet slijedi mirovanje, do ponovnog okupljanja 2012. godine.

O kakvoj je posvećenosti bluesu riječ, svjedoči i ova nedavna izjava Aleksandra Kajteza: "Ovaj osebujan i emocionalno nabijen glazbeni žanr nezamislivo je izvoditi bez feelinga i iskrenog pristupa". Pritom je, s pravom, bio kritičan prema poplavi cover bendova koji znaju nezaobilazne blues standarde izvoditi u izlizanom izdanju.

Da je Delta Blues Gang jedan od koncertno aktivnijih domaćih sastava, govori i gusti raspored svirki idućih mjeseci, prvenstveno po Hrvatskoj i regiji. Pozvani su, među ostalim, 17. srpnja i na trinaesto izdanje Mostar Blues Rock Festivala, na kojem su u prošlosti nastupali Dado Topić, Atomsko Sklonište, Majke, Drugi Način. Prvo će 27. lipnja nastupiti na 10. Parkfest Open Air Festivalu u Novigradu, pa 3. srpnja na blues festivalu u Varaždinu, dan kasnije na jazz festivalu u Kraljevu, 11. srpnja na Umagobluesu, 25. srpnja u Mošćeničkoj Dragi na Brseč blues festivalu… (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter