Iskoristiti poljska iskustva s EU fondovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Pula u petak je uprilicen je prijem za Wieslawa Tarkua, veleposlanika Republike Poljske u Hrvatskoj, na kojem je tema razgovora bila gospodarska suradnja s Poljskom kao i sudjelovanje u planiranim zajednickim projektima hrvatskih i poljskih partnera, te pomoc Poljske u kandidiranju i iskorištavanju sredstava iz EU fondova.

Jasna Jaklin Majetic, predsjednica HGK ŽK Pule, rekla je da je Poljska veliki prijatelj Hrvatske, te istaknula veliki kvalitetan iskorak u suradnji gospodarske komore Istarske županije s poljskim partnerima.

- Poljsko iskustvo korištenja sredstava iz EU fondova bit ce nam dragocjeno prilikom skorašnjeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Pogotovo poljsko iskustvo s prenamjenom bivših rudnika za razna kulturna dogadanja i industrijske muzeje za što ce nam dati dobre savjete za naš projekt u Labinu "Podzemni grad". Nedavno se istarski turizam predstavio poljskim uglednicima u izuzetno atraktivnom prostoru rudnika soli. Pritom ne treba zaboraviti i da su Poljaci dugogodišnji gosti tijekom turisticke sezone, koji jako dobro poznaju Hrvatsku i našu obalu, ali i kulturnu baštinu, rekla je Jaklin Majetic u uvodnom obracanju, istaknuvši pritom i proteklu godinu velikih aktivnosti istarskih poduzetnika na raznim sajmovima, sastancima i prezentacijama u Poljskoj.



Poljski veleposlanik je pak istaknuo da je Poljska bila najveci zagovaratelj širenja Europske unije, a da ulaskom Hrvatske Unija dobiva zemlju clanicu slicnu Poljskoj. Veleposlanik Tarku je naglasio da ce, kada Hrvatska ude u Uniju, puno toga ovisiti o suradnji županija i gradova, pri cemu Hrvatska treba dobro iskoristiti priliku koja joj se ukazuje.

U sklopu boravka u Istarskoj županiji poljski je veleposlanik održao i predavanje studentima na pulskom Sveucilištu Jurja Dobrile na kojem je govorio o iskustvu Poljske u Europskoj uniji, a tema predavanja je bila "Osam godina Poljske u EU". (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter