Iskopinama s gradilišta bolnice nasipat će se riva

Prošlo ljeto nasipano je 127 metara rive (Dejan ŠTIFANIĆ)
Prošlo ljeto nasipano je 127 metara rive (Dejan ŠTIFANIĆ)

Prošlog ljeta započelo je prvo obilnije nasipavanje obale pulske rive. Do tada su nastojanja pulske Lučke uprave išla "metar po metar" i trajala godinama. No, izgradnjom nove pulske Opće bolnice iznenada se otvorila mogućnost da se pulska riva uredi puno prije očekivanja i osiguravanja potrebnih financijskih sredstava koji uvijek nedostaju. Kamenom iz iskopina na gradilištu nove pulske bolnice tako je prošlog ljeta dio rive od ACI-jevog servisa jahti do Mandrača, u dužini od 127 metara, proširen za, oko, 45 metara.

Obala će se širiti za 40 metara

Bio je to dio sporazuma pulske Lučke uprave i Istarske županije s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) za zbrinjavanje kamenja s gradilišta pulske Opće bolnice, odnosno novi infrastrukturni zahvat i nastavak izgradnje pulske obale. Dnevno se nasipavalo 500-tinjak kubičnih metara kamenja, a za taj je projekt Lučka uprava Pula dobila milijun kuna od nadležnog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, dok je sama uložila 600 tisuća kuna.

Kako je na gradilištu bolnice, gdje je u tijeku izgradnja druge zgrade nove bolnice, ponovno niknulo veliko brdo iskopina, nameće se pitanje hoće li Lučka uprava Pula iznova iskoristiti veliku mogućnost i nastaviti s širenje obale pulske luke. Govoreći nam o planiranom nastavku nasipavanja rive, ravnatelj Lučke uprave Pula Donald de Gravisi kaže da su upravo u fazi izrade projekte dokumentacije te da će to zahtijevati i geomehanička istraživanja, a u konačnici i studiju utjecaja na okoliš.

- Riječ je o radovima vrijednim 400 tisuća kuna. Iako tek pripremamo dokumentaciju, mogu navesti da je namjera obuhvatiti još 600 metara rive u dužinu, dok bi nasipali i dio mora u dubinu od nekih 34 do 40 metara. S tim da ne bi kao dosad radili obalni zid već bi ga radili na pilotima koji bi bili, dakle, 35 do 40 metara u moru, a sam plato šetnice iznosio bi nekih 30 metara, naglasio je de Gravisi, a govoreći o terminima, kaže da bi do ljeta radovi trebali biti gotovi, odnosno riva nasipana.

Za konkretan odgovor hoće li se uskoro obala od već stvorenog platoa nasipavanjem prema Mandraču nastaviti nasipavati iskopinama s gradilišta bolnice ravnatelj Lučke uprave uputio nas je na Istarsku županiju, koja nam, pak, potvrđuje sve navedeno.

Materijala duplo više od prvog nasipavanja

- Na gradilištu nove pulske Opće bolnice postoji ukupno 38 tisuća kubika materijala koji je potrebno odvesti. Do sada je za nasipavanje pulske obale iskorišteno oko 17 tisuća kubika. S nasipavanjem se stalo jer je pulska Lučka uprava trebala izraditi potrebnu projektnu dokumentaciju za izvođenje ukupne planirane obale u dužini 600 metara. Čim se izradi dokumentacija, i ishode potrebne dozvole, nastavit će se s nasipavanjem i iskoristit će se ukupni iskop za gradnju obale što je najkvalitetnije rješenje i za Grad Pulu i za Lučku upravu, ali i najjeftinije rješenje za gradilište. Materijala neće biti dovoljno za nasipavanje cjelokupne dužine obale već se procjenjuje da će se realizirati nasip dužine oko 300 metara, odgovorili su nam iz kabineta župana Istarske županije.

Novi sadržaji

Kvalitetno zbrinjavanje kamena s gradilišta bolnice i dobivanje novih metara obale, iskoristit će se za osmišljavanje novih javnih sadržaja i pokretanje gospodarske aktivnosti na ovom dijelu rive, te premještanje Veslačkog kluba i realizacija hidroavionskog pristaništa. Upravo je nasipavanje ovog dijela rive bio preduvjet da pulska Lučka uprava krene u izgradnju ovog dijela obale. (Goran ROJNIĆ i Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter