Iskopana keramika iz kamenog doba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na devet stupnjeva Celzijusa arheolozi iz Hrvatskog restauratorskog zavoda te speleolozi vec desetak dana istražuju Ljubicevu pecinu izmedu Marcane i Pinezici. Rijec je o nastavku sustavnog istraživanja ovog lokaliteta iz prošle godine kojeg financira kneževina Monaco.

Kako kaže voditelj istraživanja Tihomir Percan ove se godine nastavilo na istraživanju sonde koja se pocela kopati lani. Pronadeno je vatrište iz broncanog doba te još jedno iz mladeg kamenog doba te brojni ulomci keramike. Najzanimljiviji predmet, kako kaže Luka Bekic iz HRZ-a je jedna ukrasna keramicka posuda s ukrasima iz razdoblja srednjeg neolitika, odnosno pet tisuca godina prije Krista koja je poprilicno ocuvana. Iz kamenog doba pronaden je i kameni žrvanj.

Najstariji predmeti koji su pronadeni datiraju iz starijeg kamenog doba, odnosno 14 tisuca godina prije Krista, a rijec je o kremenim alatkama cime se ovaj arheološki lokalitet ubraja medu tri pecine u Istri gdje su pronadeni predmeti iz paleolitika - Pupicinu na Cicariji te Šandalj nedaleko Valture. Svi pronadeni predmeti iz Marcane odlaze u Hrvatski restauratorski zavod u Juršice, a potom u Arheološki muzej Istre u Puli gdje ce se cuvati.


Podijeli: Facebook Twiter