Iskonski doživljaj bluesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od ponajboljih britanskih bluesera današnjice, Ian Siegal, nastupio je sinoc na pozornici Balwan Cityja uz pratnju Mike Sponza Blues Banda. Bila je to prava vecer iskonskog bluesa, prica covjeka koji doslovno živi ono o cemu pjeva – Ian Siegal svojom je vrhunskom izvedbom, iskrenošcu, spontanošcu i humorom oduševio brojnu publiku do te mjere da su burnim aplauzima pozvali glazbenike više puta na bis, a koncert je potrajao i dobrih sat vremena više no što je to uobicajeno na festivalu Jazz is Back!.

Uz pratnju gitariste Mikea Sponze, hammond orguljaša Michelea Boniventa te bubnjara Morena Buttinara, Ian Siegal je priredio koncert za pamcenje – svojom karizmaticnom pojavom odmah je osvojio publiku. Na pozornicu je došao s jednom nogom u gipsu, no odmah je komentirao – «ako je Muddy Waters mogao svirati s nogom u gipsu, onda mogu i ja». No cinjenica što je sjedio na stolici i svirao i pjevao uopce nije «smirila» atmosferu koncerta – Siegal se pokazao kao vrhunski pjevac i interpetator bluesa, kao i gitarist, a pjesme je «prekrajao» na licu mjesta – u originalni tekst obrada Sama Cooka ili pak Bo Didleya ubacio bi neke nove netom izmišljene stihove i pricice.

Kao predgrupa nastupili su polaznici i profesori Ljetne jazz škole HGM-a – vibrafonisti Vid Jamnik, Šimun Matišic i Matic Crešnik, udaraljkaši Jerko Jurin i Karlo Krešimir Kukovacec, gitarist Christopher Pawluk, kontrabasist Ewald Oberleitner, pijanist Emil Spanyi i bubnjar Howard Curtis, koji su odsvirali dvije skladbe Boška Petrovica – «Sky Over Grožnjan» i «Music for Summer Nights».


Podijeli: Facebook Twiter