Iskonski destilat bluesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iskonski blues u interpretaciji austrijskih Sir Oliver Mally's Blues Distillery obilježio je sedmu vecer grožnjanskog festivala Jazz is Back!, koji su brojnoj publici predstavili repertoar pretežno autorskih blues skladbi iz svoje bogate diskografije od 20-ak albuma, a odlicno su se snašli i u izvedbi nekoliko obrada poput «Riders on the Storm» grupe The Doors.

Grupa je osnovana 1990. godine, a cine je karizmaticni gitarist i pjevac «Sir» Oliver Mally, basist Walter «Shakey» Kreinz, bubnjar Willy Hackl i pijanist Martin Gasselsberger. Kroz godine djelovanja više puta su osvajali nagrade za najboljeg blues izvodaca godine, a s obzirom da je blues glazbeni žanr koji tehnicki nije toliko zahtjevan za sviranje, s druge strane, izuzetno je zahtjevan jer traži vrhunsku interpretaciju od samih izvodaca. Upravo to i jest adut Sir Oliver Mally's Blues Distilleryja – pjevac i gitarist «Sir» Oliver poigravanjem dinamikom u potpunosti je zaokupio pažnju publike, pa je tako gitara na momente zvucala mocno i glasno, da bi potom svirao na granici cujnosti, ili bi pak jedan ton, u dobroj staroj maniri BB Kinga, držao izuzetno dugo, «cijedeci» masni blues zvuk iz svoje gitare. Takoder, katkad bi pjesmu poceo pjevati na mikrofon, da bi se kasnije odmaknuo od mikrofona i pjevao «na suho», tako da su brojni posjetitelji morali u potpunosti utihnuti da bi culi glazbenike. Posebno je do izražaja svojim svirackim umijecem došao vrhunski pijanist Martin Gasselsberger, koji je u podužim solo dionicama pokazao žanrovsku svestranost – pocevši zadanom blues temom, ubrzo bi kroz razne pasaže i melodije prošao razne latino ritmove, jazzy varijacije, a katkad bi ubacio i ponešto klasicnih rock'n'roll pasaža.

Ovo je bilo prvo gostovanje Sir Oliver Mally's Blues Distilleryja na grožnjanskom jazz festivalu, a sudeci po burnim aplauzima publike te pozivima na bis, vec su stekli dobru fazu fanova.

 

 

 

 

Slike:Array ( [0] => Array ( [name] => Array ( [0] => - GL348543.JPG ) [pos] => 1 [caption] => ) [1] => Array ( [name] => Array ( [0] => ) [pos] => 1 [caption] =>

Sir Oliver Mally s Blues Distillery 2.JPG foto ttid

) [2] => Array ( [name] => Array ( [0] => - GL348542.JPG ) [pos] => 1 [caption] => ) [3] => Array ( [name] => Array ( [0] => ) [pos] => 1 [caption] =>

Sir Oliver Mally s Blues Distillery1.JPG

) ) \n

Ostali tekst:

 

Okvir

 

Veceras Senior Service

 

Pozornica Balwan Cityja veceras ce ugostiti koncert pod nazivom Senior Service. Nastupit ce profesori Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži i niz gostiju, koji ce predstaviti zanimljive reinterpretacije dobro poznatih jazz standarda. Pocetak je u 21 sat, a ulaz je besplatan.

 


Podijeli: Facebook Twiter