Iskonbar - projekt promocije ruralnog turizma


Kolona od čak 18 atraktivno preuređenih renaulta 4 cabrio (katrica, četvorka) ukrašenih logom Konavla i pod motom "Uživaj hrvatsko!" stigla je danas popodne u agroturizam Štefanić pokraj Kaldira.

S njome su u Istru stigli predstavnici konavoskih agroturizama i turističkih radnika tog najjužnijeg kraja domovine koji ovih dana u sklopu nacionalnog projekta promocije ruralnog turizma Iskonbar (Istra-Konavle-Baranja) obilaze Hrvatsku s ciljem promocije toga važnog turističkog segmenta.

U Istru su stigli nakon Baranje, Osijeka, Stare Kapele i Fužina, a iako je prethodno bilo planirano da šarena vozila stignu na glavni motovunski plac, do kojeg se dolazi kamenom popločenim serpentinama kroz dvije uske gradske volte, procijenjeno je da se zbog kiše, odnosno sigurnosnih razloga ipak ide izravno u agroturizam Štefanić.

Ipak, u Motovun je stigla grupa europskih turističkih novinara iz Švedske, Njemačke, Nizozemske i Belgije koje je predvodio zamjenik pročelnika za more, turizam i poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije Ivo Mujo.

Dočekali su ih predstavnici Udruge istarskih agroturizama te motovunski načelnik Slobodan Vugrinec koji je u maniri turističkog vodiča poveo goste gradskim zidinama iznijevši im povijest i baštinu ovoga kraja.

U hotelu Kaštel upriličen je domjenak na kojem su se gosti upoznali s motovunskim teranom te hladnim mesnim narescima istarskog goveda, odnosno delicijama koje proizvodi organizator motovunskog susreta Agencija za ruralni razvoj Istre.

- U proljeće posljednjih godina redovno krećemo na edukacijska putovanja da bismo razmijenili iskustva i naučili nešto novo, kaže Mujo, vođa delegacije Udruge Agroturizam Konavle koja okuplja više od stotinu članova s područja te mikroregije.

- Od 2005. godine broj objekata ruralnog turizma na području Konavala se utrostručio, a cilj nam je da sa sadašnjih 10 posto udjela u dubrovačkom turizmu preuzmemo 30-postotni udjel, pojašnjava nam ambicioznu viziju Mujo koji je do prije godinu dana bio državni tajnik u Ministarstvu turizma, a sada promociju turizma nastavlja kroz lokalnu udrugu.

Osim Udruge Agroturizam Konavle i AZRRI-ja, organizator višednevnog događaja baranjska je Udruga vinogradara i vinara "Martinovo Brdo" te agencije TerraNautika Travel & Events i Konavle Travel. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter