Isključivo država odlučuje o funkciji bivših vojnih područja


Prošlog mjeseca predstavnici Ministarstva državne imovine, Ministarstva turizma, Grada Pule i društva Brijuni rivijera d.d. održali su sastanak na kojem su definirali hodogramu aktivnosti za stavljanje u funkciju tri projekta na bivšim vojnim zonama u Puli, Muzilu, Saccorgiani i Hidrobazi. Riječ je o tome da Ministarstvo državne imovine planira aktivirati više desetljeća zapuštenu državnu imovinu, a to će mu omogućiti novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, koji će stupiti na snagu početkom 2018. godine.

Planovima do prenamjene

Novim zakonom će se, naime, omogućiti brže aktiviranje državne imovine i pojednostaviti postupke davanja u zakup, koncesije ili prodaju.

Kako je obznanjeno da je u tijeku priprema sporazuma između Ministarstva državne imovine i Grada Pule, kojim će se definirati obveze i međusobna prava u stvaranju uvjeta za realizaciju projekata, predsjednicu pulskog SDP-a Sanju Radolović na zadnjoj je sjednici Gradskog vijeća zanimalo da li će pri donošenju odluka oko vrijednog područja u Puli biti informirano Gradsko vijeće ili će se odluke donositi mimo njega.

- Od početka ideje stavljanja u funkciju bivših vojnih zona Grad Pula je sudjelovao u razradi. Treba imati na umu da je velika većina tih područja u vlasništvu države, Grad ima tek mali postotak zemljišta. No, mi smo napravili sve što je bilo u našoj ingerenciji i prostornim planovima omogućili prenamjenu prostora iz vojne u civilnu uporabu, za gospodarstvo, sport i rekreaciju, kulturu i slično. Čak je i Gradsko vijeće usvojilo odluku da sudski sporovi s državom oko nekih dijelova tog zemljišta ne budu kočnica razvoju tih zona. Također, Gradsko vijeće je prihvatilo stavljanje tih zona u program strateških projekata države kroz Brijuni rivijeru i ovlastilo me da potpišem sporazume s Vladom Republike Hrvatske, pojasnio je gradonačelnik Boris Miletić.

Prilika za daljnji rast Pule

Kako je najavilo Ministarstvo državne imovine, bivše vojne nekretnine Muzil, Hidrobaza i Saccorgiana prenamijenit će se u turističko-ugostiteljske svrhe. I u gradskoj upravi smatraju da je upravo stavljanje u funkciju napuštene vojne imovine prilika za daljnji rast Pule i za otvaranje toliko potrebnih novih radnih mjesta za sve građane jer su investicijski projekti procijenjeni na 1,5 milijardi kuna.

- Iako je vojska prepustila ta područja, nije prepustila Gradu Puli, već je riječ i dalje o državnom vlasništvu. Insistiram godinama da država poduzme korake kako bi se ta područja stavila u funkciju i moram priznati da se sadašnji ministar državne imovine Goran Marić zauzeo za njihovo stavljanje u funkciju. U državno povjerenstvo ušli su i naši predstavnici, u ime Grada Pule pročelnik prostornog uređenja, komunalnog sustava i imovine Giordano Škuflić, a u ime Županije pročelnik za održivi razvoj Josip Zidarić. Međutim, ponovno treba naglasiti da će o bilo kojem obliku gospodarenja tim područjima odlučiti država. Što se, pak, tiče dijelova vlasništva Grada Pule, sve veće ugovore od milijun kuna, a takvi će se realizirati na tim područjima jer su interes za ulaganjima na njima pokazale dvije svjetske korporacije, dužan sam predstaviti i dati na usvajanje Gradskom vijeću, stoga nema sumnje da će upravo Vijeće biti informirano o svakom daljnjem koraku, zaključio je gradonačelnik. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter