Isključenje Čačića neće utjecati na koaliciju

Ilustracija (D. MATIĆ/CROPIX)
Ilustracija (D. MATIĆ/CROPIX)

U strankama vladajuće koalicije - SDP-u, IDS-u i HSU-u, nisu željeli komentirati večerašnju odluku Predsjedništva HNS-a o isključenju Radimira Čačića, no svi drže da ta odluka neće utjecati na budućnost koalicije.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan na upit Hine da se očituje o jednoglasnoj odluci Predsjedništva HNS-a o isključenju iz stranke bivšega predsjednika Radimira Čačića rekao je da se o tome neće posebno izjašnjavati, ali da ta odluka nema nikakvog utjecaja na vladajuću koaliciju.

Ni vodstvo IDS-a nije htjelo večeras komentirati tu odluku i također smatraju da se ta odluka neće odraziti na budućnost vladajuće koalicije.

Potpredsjednik IDS-a i jedini kandidat za predsjednika te stranke na idućem izbornom Saboru te pulski gradonačelnik Boris Miletić izjavio je da ova stranka nije nikada do sada komentirala unutarstranačke odluke pa neće ni sada. "Svaka stranka ima svoja tijela koja autonomno donose odluke, a mi te odluke poštujemo", kazao je Miletić za Hinu.

Na upit može li se ova odluka odraziti i na budućnost, odnosno na funkcioniranje vladajuće koalicije, Miletić je odgovorio da "koaliciju čine četiri stranke, a ne pojedinci".

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić također nije želio komentirati večerašnju odluku Predsjedništva HNS-a, kao ni predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja koji, kako je rekao, "osobno raspolaže s malo informacija i premalo argumenata".

"Ne želim se miješati ni u čije unutarstranačke odnose. Bit ćemo svi pametniji sutra i upravo zato ne želim donositi ishitrene zaključke", kazao je za Hinu Silvano Hrelja. Smatra da se ta odluka ne može odraziti na budućnost i na odnose unutar vladajuće koalicije.

"Ta odluka može prouzročiti samo neke nestabilnosti kod jednog partnera, ali koalicija može i dalje funkcionirati i bez Čačića, kao što je to bio slučaj i do sada. Može li bolje, prosudit će birači na idućim izborima", poručio je Hrelja.

Vukšić: Solistička politika se ne isplati

Laburist Branko Vukšić je komentirajući isključenje Radimira Čačića iz HNS-a rekao da se na njegovu primjeru vidi se da se solistička politika u strankama ne isplati.

"Na primjeru Radimira Čačića vidi se da se solistička politika u strankama ne isplati te da, kada ste u nekoj stranci, morate prihvatiti njezina pravila", rekao je večeras Hini Vukšić.

Iako je istaknuo da je riječ o unutarstranačkoj stvari HNS-a, Vukšić je ipak ocijenio da je Čačić provocirao, vodio nestranačku politiku te odskakao od politike Hrvatske narodne stranke, koja se u zadnje vrijeme konsolidirala.

"Sve medijske najave zadnjih su dana ukazivale i vodile prema zaključku da Vesna Pusić i HNS pripremaju njegovo isključenje iz stranke", zaključio je Vukšić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter