Iskacu šahtovi i plivaju štakori

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U Pješcanoj Uvali treba zaustaviti urbaniziranje jer to nema više smisla - infrastruktura ne može podnijeti daljnje naseljavanje. Tijekom kiša iskakali su nam šahtovi, a iz njih izlazile lešine štakora, plaža je bila prekrivena smecem.

Zvao sam tada i sanitarnu inspekciju, koja nije uopce reagirala, i Opcinu Medulin, koja je jedino naložila uklanjanje krupnog otpada s plaže", žali nam se mještanin Aleksandar Fedorovsky.

Osvrnuvši se na javnu raspravu o izmjenama i dopunama prostornog plana opcine Medulin održanu u prosincu, kad se gradevinsko podrucje u Pješcanoj Uvali proširilo za 0,56 hektara, kaže da infrastruktura ne trpi daljnje širenje gradevinskog podrucja.

Predsjednik Mjesnog odbora Dragan Modrušan komentira da je MO takoder protiv daljnje urbanizacije, baš zbog infrastrukture, te da se na zadnjoj javnoj raspravi radilo samo o nadopunama jer je sve bilo odluceno 2007., kad su mještani i tadašnja vlast bili za proširenje gradevinskog podrucja. Kad se bude izradivao detaljni plan, mještani ce moci utjecati svojim prijedlozima na izgled naselja.

- Istina je da imamo problem s oborinskom odvodnjom jer su se na nju spojila odredena kucanstva i dolazi do izlijevanja. Od Opcine smo zatražili da se u 2011. izgradi oborinska odvodnja u V. ogranku, oznace parkirna mjesta u naselju i riješi problem sa "žutom zgradom", koja je sada leglo štakora, kaže Modrušan.

Opcinari potvrduju njegovu izjavu da je velik broj kucanstava spojio svoje šahtove na kanalizaciju koja je, pak, u ingerenciji Herculanee.

- Dogovorit cemo se s Herculaneom da se obide naselje i naloži ljudima da maknu te prikljucke. Kompletan projekt oborinske odovodnje nije napravljen, ima ju samo VII. ogranak, a ove godine pocet cemo s izgradnjom u V. ogranku, za što smo izdvojili 720 tisuca kuna, kaže nacelnik Goran Buic.

Što se tice parkirališta u Pješcanoj Uvali, ono ce morati cekati izradu urbanistickog plana uredenja naselja, a "žuta zgrada" postaje hotel s cetiri zvjezdice tako da ideja o društvenom domu u tom prostoru pada u vodu.

- Iako smo namjeravali otkupiti prostor u toj zgradi za potrebe društvenog doma, vlasnik zgrade je umjesto apartmana i poslovnih prostora odlucio otvoriti hotel s 50-ak ležajeva. Naš uvjet je da sudjeluje u uredenju naselja i trga odnosno na taj nacin kompenzira izostanak prostorija društvenog doma u objektu, kaže Buic.

Opcina, pak, planira izgraditi društveni dom od 150 kvadrata i za projektiranje je u 2001. izdvojeno 80 tisuca kuna, a u igri je nekoliko lokacija, no ni jedna nije još izabrana kao konacna.


Podijeli: Facebook Twiter