ISIL u Tikritu pogubio gotovo 200 vojnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Borci Islamske država Iraka i Levanta (ISIL), irački pobunjenici koji se bore za odcjepljenje dijelova Iraka i stvaranje posebne države, pogubili su ovaj mjesec u Tikritu između 160 i 190 muškaraca, objavio je u petak Human Rights Watch.

Analize fotografija i satelitskih snimki pokazale su da su džihadisti proveli masovna pogubljenja pošto su 11. lipnja osvojili taj grad 140 kilometara sjeverozapadno od Bagdada.

- Broj žrtava mogao bi lako biti mnogo veći, no poteškoće u lociranju tijela i pristupu tom području onemogućavaju punu istragu, navodi organizacija.

ISIL je 12. lipnja objavio da je u Tikritu, rodnom gradu Sadama Huseina, pogubio 1.700 članova iračke vojske. Dva dana poslije na internetu su objavili fotografije navodno pogubljenih ljudi.

- Fotografije i satelitske snime iz Tikrita snažan su dokaz strašnog ratnog zločina koji treba bolje istražiti, rekao je direktor HRW-a za izvanredne situacije Peter Bouckaert.

Borci ISIL-a osvojili su ovaj mjesec Mosul, drugi najveći irački grad, kao i čitav niz drugih gradova koji se nalaze južnije, na putu prema Bagdadu. Značajna područja osvojili su i na zapadu zemlje u blizini granice sa Sirijom i Jordanom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter