"Isijavanje" u književno -filmskim Bijelim večerima

Iz filma "Isijavanje"
Iz filma "Isijavanje"

Uz voditeljsku palicu novinara Borisa Vinceka, književno-filmske "Bijele večeri" nastavljaju se sutra u 19 sati u Klubu Pulske filmske tvornice prikazivanjem horror klasika "Isijavanje" ('The Shining') Stanleya Kubricka iz 1980. godine. Film je snimljen po istoimenom romanu (kod nas prevedenom kao "Vidovitost") američkog kralja horror književnosti Stephena Kinga objavljenom 1977. godine.

Kao i za dosadašnjih "Bijelih večeri" koje donose ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča, projekciji filma "Isijavanje" prethodit će kratak uvod u film i roman, dok nakon projekcije slijedi naknadna diskusija s gledateljima. Koncept "Bijelih večeri" pretpostavlja da je publika unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

Uz glumački par Jack Nicholson - Shelly Duval, Kubrickova adaptacija "Isijavanja" nije vjerna predlošku, od kojeg posuđuje samo glavne likove i događaje dok je završetak u potpunosti promijenjen. Razlike između romana i filma u ovom su slučaju iznimno zanimljive jer se ne radi samo o sukobu dviju različitih, ali sličnih priča, već i o sukobu svjetonazora dvaju autora. King nije bio zadovoljan Kubrickovom adaptacijom, kao uostalom ni ljubitelji knjige, no prigrlili su ga Kubrickovi fanovi te ga ubrzo proglasili remek-djelom. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter