Iseljenja obitelji s malom djecom najtraumatičnija

Deložacija jedne obitelji u Červar Portu (arhiva)
Deložacija jedne obitelji u Červar Portu (arhiva)

Nedavno je jedan Buzećan onemogućio sudskoj izvršiteljici da provede ovrhu stana. To je učinio dva puta, jednom u kolovozu, a drugi put početkom rujna.

Prvi put prijetio joj je da će kvaku spojiti na struju, a drugi put da će stan dignuti u zrak plinskom bocom. Time je počinio kazneno djelo prisile prema pravosudnom dužnosniku pa ga je policija uhitila i privela u pritvorsku jedinicu. Daljnji postupak rješavat će se na sudu.

Sudska izvršiteljica na ovrhu nije došla samoinicijativno. Prije njezinog dolaska sud je izdao pravomoćno rješenje o ovrsi. Koliko je posao sudskih izvršitelja rizičan pokušali smo saznati od sudskih izvršitelja na pulskom Općinskom sudu. Zaposleno ih je troje i pokrivaju područje bivše općine Pula. Na teren izlaze po nalogu suda, kada je prethodno na sudu donesena pravomoćna i ovršna presuda.

Ovrhe na novčanim sredstvima provodi i Fina, a sudski izvršitelji provode ovrhe na nekretninama, pokretninama i novčanim sredstvima.

- U 95 posto slučajeva s ljudima nemamo problema, iako su u nezavidnoj situaciji. U našim se slučajevima radi o primjerice zapljeni pokretnina (motorna vozila, plovila), uvođenja u posjed, rušenje zida ili međa, premještanje raznih kabela.

Sada imamo puno više ovrha zbog novčanih potraživanja. Radi se o neplaćenim ratama kredita, raznim drugim pozajmicama i neplaćenim računima za vodu, struju, parkiranje, pričuvu, plin. Najtraumatičniji su nam slučajevi deložacije iz stana, naročito ako se radi o obitelji s malom djecom, saznajemo od sudskog izvršitelja koji taj posao obavlja već 15 godina. Njegov kolega s isto toliko staža i mlađa kolegica to potvrđuju. (piše S. BODLAJ IVAŠIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter