Iseljenici vjerni svojoj Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za predstavnike istarskih iseljenika iz njujorškog "Istria sport cluba", koji su ovaj tjedan u Umagu na odmoru, uprilicen je u gradskoj palaci prijem kod gradonacelnika Vilija Bassanesea i njegovih zamjenika Maura Jurmana i Veljka Ivancica. Docekali su ih i predstavnici Istarske županije Sergio Bernich te Manuela Hrvatin i Gordana Širol, zadužene za medunarodnu suradnju i organizaciju njihovog boravka u Istri. U Umagu boravi delegacija tog kluba od 40-ak osoba, medu kojima je i njihova nogometna ekipa.

Svakog ce dana do subote, kada imaju završno druženje u Barbanu, posjetiti drugo mjesto. Ici ce u Grožnjan i dir po vinskim cestama Bujštine, zatim ce njihova nogometna ekipa igrati protiv domacina u Porecu, posjetit ce Labin i filmski festival u Motovunu. Nezaobilazna stanica bit ce i umaški Stella Maris, gdje se upravo odigrava teniski ATP turnir.

Nakon što ih je gradonacelnik upoznao sa svim gospodarskim, kulturnim i ostalim znacajkama Umaga i pozvao da, ako žele, ostvare kontakte - poslovne, privatne i gospodarske - potpredsjednik tog kluba i jedan od osnivaca Ratko Zenzerovic i Sergio Babich istaknuli su da su zadovoljni što su ovaj put odabrali baš taj gradic za organizirano ljetovanje. Umag im se svida, a primijetili su veliki napredak opcenito, ne samo u Istri, nego u cijeloj u Hrvatskoj.

Kako su objasnili predsjednik "Istria sport cluba" i tajnik Carlo Bucich i Aldo Diminic, jako su povezani sa svojom domovinom i puno su joj pomagali, što i danas rade. Puno novca doniraju i potrebitima u SAD-u i vrata njihovog kluba, koji posjeduje cijelu zgradu na adresi Astoria Boulevard na Long Islandu, otvorena su svima koji im žele doci u goste.

Preko Bare ima 15-ak istarskih klubova, a samo u New Yorku devet. Mnogi od njih gotovo 30 godina redovito dolaze svake godine ljeti u posjet rodbini i pricaju iskljucivo istarskim dijalektom, koji i kod kuce njeguju i trude se prenijeti na svoju djecu.

Hrvatin je kazala da ih ugošcavaju u sklopu projekta "United Istrians of the World", koji se sad održava svake dvije godine. "Prvi ih je put bilo 300, ali sada mnogi manje mogu - zbog godina i(li) recesije. Županija ih zbog njihovih zasluga i pomoci koju su dali na ovaj nacin simbolicno nagraduje", objasnila je Hrvatin.

Svi iseljenici koji trenutno borave u Istri na ljetovanju i u posjetu rodbini pozvani su u subotu u Barban, gdje ce za njih biti organizirana velika fešta pod nazivom Noc iseljenika.


Podijeli: Facebook Twiter