Iseljavaju obitelji, a prazni stanovi propadaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Povrijedila me nedavna izjava gradonacelnika Klaudija Vitasovica da Grad Vodnjan želi iseliti ilegalno useljene iz gradskih stanova i raspolagati svojom imovinom, a ne ulažu ni u svoje stanove, koji su prazni i zapušteni", kaže Beti Jezdimirovic, koja živi u Ulici Angelo Ceccon, u središtu Vodnjana.

Kad je prije dvije godine kupila i s obitelji uselila u stan u zgradi staroj stotinjak godina, ocekivala je, kaže, da ce Grad urediti derutne prostore ciji je vlasnik.

Naime, ispod njenog stana nalazi se prazan stan u vlasništvu Grada koji je zapecacen od 2007., o cemu se nalazi obavijest na vratima, i nitko ga vec godinama ne koristi. Ruševne su i zajednicke prostorije, podrum i tavan, kao i krov koji vapi za sanacijom. Iznad podruma punog smeca, koji nitko ne može koristiti, kroz grede se vidi urušen gradski stan. Neposredno uz zgradu nalazi se stari bunar koji se prepuni kod svake jace kiše te voda curi kroz zidove na stubištu i slijeva se ispred zgrade.



"Nakon što sam kupila stan 2008., u više navrata slala sam mailove i upozoravala gradske službe da nešto poduzmu s krovom koji prokišnjava i stanom ispod mene kojem je Grad vlasnik, ali oni stalno odugovlace", kaže Jezdimirovic.

Nedavno je bila na razgovoru kod voditelja Ureda gradonacelnika Filipa Macana, koji joj je, kaže, obecao da ce krov biti saniran do kraja ove godine, no buduci da je listopad vec pri kraju, ona sumnja u to. Takoder, kaže, ni jednom nije dobila pisani odgovor Grada na svoje upite, nego tek povremena usmena obecanja da ce zgrada biti sanirana.

Jezdimirovic, koja je ujedno predstavnica stanara zgrade u kojoj je u drugom stanu još jedna stanarka, kaže da sve investicije u zgradi koci Grad jer je vlasnik 60 posto zgrade. Naime, osim stana na prvom katu površine oko 80 cetvornih metara, Vodnjan je vlasnik još dva poslovna prostora u prizemlju. Jedan je zatvoren i Gradu služi kao skladište, dok se u drugom prostoru nalazi trgovina u kojoj su se nedavno zapalile elektricne instalacije pa je potencijalno opasan, kaže ona.

Od pocetka godine, umjesto gradske tvrtke Portarol, zgradom upravlja pulsko gradsko poduzece Castrum. Iz te tvrtke vec su, kaže ona, poslali nekoliko ponuda za sanaciju krova zgrade, no Grad ih je odbijao jer su bile preskupe.

Buduci da je potpredsjednica Zajednice Srba grada Vodnjana, Jezdimirovic je, želeci ubrzati sanaciju stana, zatražila od gradskih vlasti da im prepuste taj prostor da ga urede, no dobila je odgovor da je prostor prevelik za jednu nacionalnu manjinu. Posljednji put poslala je dopis Gradu prije dvadesetak dana da saniraju barem bunar i da se sprijeci njegovo prelijevanje, no opet nije dobila nikakav odgovor.

"Sve što ulažemo u ovu zgradu ulažemo samo suprug i ja, a imovina nam propada jer Grad navodno nema novca", kaže Jezdimirovic. Za svoj stan od 83 cetvorna metra obitelj redovito placa pricuvu od 130 kuna mjesecno, a o svom trošku su postavili prozore na stubište te proveli struju po zgradi. Buduci da su podrum, tavan i krov zbog narušene statike, prokišnjavanja i instalacija potencijalno opasni po život, o stanju zgrade prije godinu i pol Beti Jezdimirovic obavijestila je i gradevinsku inspekciju, no ni od njih nikad nije dobila odgovor.

"Radila sam odgovoran posao i zbog svih problema oko stana dobila sam otkaz jer od stresa i neprospavanih noci nisam više mogla normalno funkcionirati. Osjecam se ocajno i nemocno, imovina mi propada, a nikog nije briga. Ne znam kome da se još obratim, vec sam iscrpila sve legalne nacine za borbu, preostaje mi samo privatna tužba za koju nemam novca.

Imam dva sina tinejdžera i sram me kad im prijatelji dolaze u ovakav stan. Zidovi su popucali, kad pada kiša, prokišnjava mi u kuhinji i u kupatilu, a sin ne smije upaliti svjetlo u svojoj sobi jer se cijeli strop smoci pored strujnih instalacija i voda mu curi po namještaju. Jedini prostor gdje ne prokišnjava je dnevni boravak, od 83 kvadrata stana sveli smo se na tih 20. Živim u Vodnjanu oduvijek, a osjecam se gradankom drugog reda", ogorcena je Jezdimirovic. Spremna je, kaže, sudjelovati u troškovima kredita za sanaciju zgrade, ali ocekuje da Grad kao suvlasnik odradi svoj dio posla. (Napisala i snimila Petra LUKEŽ)

Grad još ne zna što ce sa zgradom

Iz Grada Vodnjana na naše pitanje kad ce sanirati zgradu neodredeno su odgovorili da je "Grad u svojstvu suvlasnika zgrade pokrenuo sve potrebne radnje koje prethode sanaciji krovišta". U dopisu navode da su od Castruma narucili procjenu potrebnih ulaganja za zajednicke dijelove i uredaje zgrade.

"Buduci da je utvrdeno da je prioritetno sanirati krovište zgrade zbog velikih oštecenja, pocela je izrada troškovnika i ponuda za potrebne radove", stoji u dopisu. Nakon zaprimanja ponuda Grad je od Castruma narucio konacan izracun troškova i prijedlog moguceg modela financiranja potrebnih radova za svoj suvlasnicki udio u zgradi.


"Buduci da Grad Vodnjan nije jedini vlasnik zgrade, potrebno je da i ostali suvlasnici u dogovoru s upraviteljem odluce o nacinu financiranja troškova u svom suvlasnickom udjelu. Vjerujemo da cemo u što skorije vrijeme krenuti sa sanacijom krovišta", navode.

Po svemu sudeci, Grad još ne zna kad ce sanirati zgradu, ali ni stan u svom vlasništvu. Kako nam je rekao Macan, tek treba utvrditi hoce li stan biti izložen na javnom natjecaju jer je za tu nekretninu zainteresirano više osoba. Potvrdio je i da prostor nece biti dodijeljen vodnjanskoj Zajednici Srba.


Podijeli: Facebook Twiter