ISDF i službeno izbrisan s političke scene


Tko se još sjeća Istarskog demokratskog foruma, a potom i Istarskog socijaldemokratskog foruma koji su kao regionalno lijevo orijentirana politička stranka osnovali još davne 1996. godine? Nakon fijaska na lokalnim izborima 2009. godine, kada nisu uspjeli preći prag, a time ni ući u županijsku Skupštinu, ISDF koji je dotad glasio za jedinu pravu istarsku oporbu, polako ali sigurno otišao je u anonimnost.

Od tada se stranka održavala na aparatima, a prema nekim procjenama, imali su svega stotinjak članova. Ovih je dana i službeno izbrisana iz Registra političkih stranaka, što nam je potvrdio zadnji predsjednik i bivši kandidat za gradonačelnika Frane Milat. Iako tvrdi da je kao novo političko lice na zadnjim izborima ostvario solidan rezultat, Milat priznaje da ISDF-u nije išlo najbolje.

On je već pronašao novu političku bazu- nedavno osnovane Istarske demokrate, koje vodi Damir Kajin, a u kojoj Milat obnaša funkciju dopredsjednika. Kaže da je prelazak u demokrate bio logičan slijed događaja budući da su dvije stranke vrlo svjetonazorski i programski bliske. Očekuje se da će i članovi sada već bivšeg ISDF-a preći u Istarske demokrate.

Podsjetimo da je stranka najveći uspjeh doživjela pod vodstvom Luciana Delbianca kada je 2001. godine u koaliciji s SDP-om i Nezavisnom listom Loredane Štok preuzela vlast u Puli, a Delbianco je postao gradonačelnik. Kasnije vodstvo preuzima Livio Bolković u čijem mandatu stranka doživljava ozbiljan udarac pa na lokalnim izborima 2009. godine nigdje ne prelazi izborni prag, što je ujedno bio početak ISDF-ovog kraja. (D.BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter