IS u okruženju u svom uporištu Al Babu u Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Džihadisti skupine Islamske države (IS) sada su u "potpunom okruženju" u gradu Al Babu, njihovu posljednjem uporištu u pokrajini Alepu na sjeveru Sirije, gdje se protiv njih vode dvije ofenzive. 

Al Bab je na meti sirijskih pobunjenika i turskih snaga već gotovo dva mjeseca, ali je vojska Bashara al-Assada, kojoj pomaže Rusija, nedavno pokrenula ofenzivu radi osvajanja tog simbolično važnog grada. 

Premda turske snage i njihovi saveznici od početka siječnja tapkaju na mjestu sjeverno od grada, sirijska vojska i njezina pojačanja brzo napreduju u zadnjih tjedan dana, napose južno od grada. 

Nije jasno je li to utrka dviju strana radi zauzimanja Al Baba ili postoji prešutni dogovor između pokrovitelja tih protivničkih snaga. 

Nakon velikih podjela u vezi sa sirijskim pitanjem, Turska je nakon neuspjelog državnog udara na Recepa Tayyipa Erdogana u srpnju počela neobično približavanje Rusiji Vladimira Putina. 

"Al Bab je najvažniji Turcima kojima je grad glavni cilj njihove operacije Štit Eufrata", ističe Thomas Pierret, stručnjak za Siriju. 

Režimu je važno da kontrolira jug grada kako bi "onemogućio napredak" turskih snaga i "zaštitio istočni dio Alepa", dodao je. 

Upletanje Ankare ljuti Damask koji je nedavno poslao dva pisma UN-ovu Vijeću sigurnosti u kojima osuđuje turske "povrede sirijskog suvereniteta". 

Napredujući s juga, "snage sirijskog režima uz potporu boraca libanonskog Hezbollaha i ruskih zračnih udara, uspjele su potpuno okružiti Al Bab i okolicu", objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). 

Najmanje je 11 sirijskih vojnika poginulo u ponedjeljak blizu Al Baba i 14 u pokrajini Homsu u središtu zemlje, gdje se vojska također bori s IS-om, rekao je Abdel Rahman, ravnatelj SOHR-a. 

U nedjelju su se vladine snage sukobile s IS-om blizu vojnog aerodroma Al Sin, sjeveroistočno od Damaska, navodi SOHR. 

Protiv IS-a se vode simultane ofenzive na čitavom području koje je 2014. osvojio u Siriji i u Iraku.

Tako je pritisnut u Raqi, svom glavnom uporištu u Siriji, prema kojemu napreduju Sirijske demokratske snage (SDF), arapsko-kurdski savez koji pomažu Sjedinjene Države. 

Politička oporba režimu izjavila je u ponedjeljak da će 12. veljače objaviti popis svojih izaslanika koji će sudjelovati na pregovorima koji trebaju 20. veljače početi u Ženevi kako bi se zaustavio sukob. (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter