IS na tržnici u Bagdadu ubio 76 i ranio 212 ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 76 ljudi je poginulo, a 212 ih je ranjeno u napadu kamionom-bombom u Bagdadu u četvrtak. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država. Ta je organizacija objavila je da je cilj napada bilo uporište "šarlatanske vojske" i šiitske milicije. Tržnica u Sadr Cityju gdje je detoniran kamion, odnosno hladnjača, jedna je od najvećih u Bagdadu.

Radi se o najvećem napadu izvedenom u glavnom gradu Iraka otkako je Haider al-Abadi u rujnu prošle godine preuzeo dužnost premijera. Al-Abadi je premijer postao nakon vojnog sloma u lipnju prošle godine kada je Islamska država munjevito iz Sirije prodrla u Irak, zauzela Mosul, drugi grad po veličini u Iraku, i došla nadomak Bagdada.

Obrana glavnog grada u tom je trenutku ovisila o šijitskim milicijama koje su grad, uz iransku podršku, uspjele obraniti. Iračka vojska je praktično nestala, a osim šijitske milicije otpor Islamskoj državi pružali su i Kurdi na sjeveru.

Islamska država šokirala je svijet u lipnju prošle godine svijet munjevitošću prodora, organiziranošću i disciplinom pomoću kojih je u kratko vrijeme pod kontrolu stavila teritorij u Iraku i Siriji (u kojoj je otprije imala jaka uporišta) površinom veći od Velike Britanije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter