Irski veleposlanik upozorio Sloveniju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Irski veleposlanik Kieran Dowling u neobičnoj je situaciji: predstavnik je svoje zemlje, koja upravo predsjeda Europskom unijom, u Sloveniji, ali istovremeno diplomatski "pokriva" i državu s kojom je Slovenija u sporu, zbog kojeg dovodi u pitanje politiku proširenja EU-a. Riječ je, naravno, o Hrvatskoj.

A baš o slovensko-hrvatskim nesuglasicama oko Ljubljanske banke Dowling je jučer morao razgovarati sa slovenskim parlamentarcima koji su ga pozvali u Državni zbor da bi pred članovima dvaju odbora, za vanjsku politiku i za EU, predstavio prioritete šestomjesečnog irskog predsjedanja Unijom.

"Dvostruki" ambasador vjerojatno nije udobrovoljio slovenske zastupnike jer je, kako prenosi Hina, ponovio već poznate stavove svoje zemlje: Ljubljanska banka je bilateralno pitanje koje trebaju riješiti Hrvatska i Slovenija, a Irska očekuje da Hrvatska postane članicom EU-a 1. srpnja, kako je i predviđeno.

Slovenske zastupnike zainteresirala je moguća uloga Irske u rješavanju spora oko Ljubljanske banke, a nekoliko je članova odbora iznijelo mišljenje da bi Irska mogla biti posrednik.

No, Dowling je tu mogućnost isključio. Parlamentarci su veleposlanika uvjeravali da je hrvatski ulazak u EU i nacionalni interes Slovenije, ali i da rješenje spora najviše ovisi o Hrvatskoj i njezinoj volji da povuče tužbe pred hrvatskim sudovima.

Dowling je, međutim, poručio da kao prijatelj poziva Sloveniju da učini sve da bi se pitanje politički i na vrijeme riješilo da bi Hrvatska 1. srpnja postala članicom Unije.

Budući da Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora upravo rješavanjem problema Ljubljanske banke, izvjesno je da će se ta tema naći na dnevnom redu sastanka ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić s europskim dužnosnicima danas u Bruxellesu.

Prema priopćenju njezinog ministarstva, razgovarat će se "o pripremama Hrvatske za punopravno članstvo u EU-u, provedbi akcijskog plana, tijeku ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora i o drugim aktualnim temama".  (I. FRLAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter