Irski veleposlanik čitao dijelove Uliksa

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

U ponedjeljak je na središnjem pulskom trgu Forumu službeno otvoreno peto izdanje festivala Bloomsday Croatia, kao dio svjetskog obilježavanja djela Jamesa Joycea. Festival kojim se komemorira Joyceov rad i opus u Puli je počeo u nedjelju, no, službeno je festival u ponedjeljak otvorio prvi veleposlanik Republike Irske u Hrvatskoj Timothy Harrington, koji je uz svoju suprugu Majellu O'Doherty čitao najvažnije dijelove Joyceova "Uliksa", romana čija se radnja događa upravo 16. lipnja.

Bloomovdan - 16. lipnja 1904.

Nakon otvaranja, nastupila je plesna skupina Irish Maiden i održala radionicu irskog plesa, a zatim je hvaljeni kantautor Luka Belani, koji vlastiti opus nadograđuje Joyceovim pjesmama, održao koncert u caffe baru Uliks. U večernjim satima na Forumu je u sklopu ovog festivala, a u organizaciji Bloomsday Croatie i Turističke zajednice grada Pule, održana i gastro-manifestacija koja je okupila istarske proizvođače sira u sjećanje na Joyceovu ljubav prema kozjem siru, melemu za nepce kojeg je kušao na Brijunima.

Valja podsjetiti da je nekoliko godina nakon postavljanja ležernog brončanog lika Jamesa Joycea pred nekadašnjom školom jezika Berlitz, danas cafe bara "Uliks" na Portarati, entuzijazam zaljubljenika u njegovu filigransku riječ ispisao prve stranice malog, ali šarolikog Bloomovdana. Tog je sudbonosnog dana, 16. lipnja 1904., mladi Irac Joyce upoznao Noru Barnacle, strastvenu ljubav života s kojom ostaje do smrti, a svoj epohalni roman "Uliks", na kojem je radio više od desetljeća, smjestio je upravo u taj jedan jedini, podugačak predljetni dan u Dublinu.

Slani sirni pozdravi s Brijuna

Kroz epizode, Joyce opisuje život i svakodnevicu Leopolda Blooma, supruge mu Molly i mladog Stephena Dedalusa, koji govore i žive život očima kakve običavamo zatvarati. Stoga se Bloomovdana od 2011. slavi u Hrvatskoj, a od 2012. u Puli gdje 1904. godine uplovljava na svojoj 37-godišnjoj "Odiseji". Nepunih pet provedenih mjeseci u ovoj Austro-ugarskoj vojnoj luci okaljava mu oštra zima i višejezičnost građana o kojoj kasnije sarkastično piše u romanima. Bratu Stanislausu s razglednicama i pismima ne šalje slane morske pozdrave nego slane sirne pozdrave s Brijuna ili promrzle jadikovke iz sobička iz kojeg bi s Norom bježao u cafe "Miramar" na vruću čokoladu.

Pula se 16. lipnja svake godine ipak osvrće na njegovu ostavštinu upućenu svim generacijama: od najmlađih uzrasta kojima ostaju "Mačak i vrag" i "Mačke iz Kopenhagena", kratke priče iz pisama unuku, "Dablinci" - epohalna zbirka priča u kojima se svaki građanin svijeta može prepoznati, kao i mnogi od nas u pretjerano i nepošteno mistificiranom "Uliksu", središnjem djelu i motivu proslave. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter