Irski predsjednik u posjetu Puli i Joyceu

Irski predsjednik Michael D. Higgins i supruga Sabine uz kip Jamesa Joycea u Puli (D. ŠTIFANIĆ)
Irski predsjednik Michael D. Higgins i supruga Sabine uz kip Jamesa Joycea u Puli (D. ŠTIFANIĆ)

Irski predsjednik Michael D. Higgins u pratnji supruge Sabine službeni posjet hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću na Brijunima iskoristio je danas poslijepodne za kratak posjet Puli. Posjet Hrvatskoj organiziran je kao uvod ulasku Hrvatske u Europsku uniju kojom trenutno predsjedava upravo Irska. Irskog predsjednika, u prošlosti pjesnika, poete i velikog borca za ljudska prava te bivšeg ministra kulture u irskoj vladi, pred Arenu su dopratili novi istarski župan Valter Flego i njegov zamjenik Miodrag Čerina, a dočekali pulski gradonačelnik Boris Miletić i ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Komšo je predsjednika Higginsa upoznao s bogatom poviješću pulskog amfiteatra i sadržajima koji se danas nude u Areni, što je izazvalo veliko zanimanje, pogotovo prve dame Irske. Općenito, irska delegacija, rekli su nam iz pratnje irskog predsjednika, oduševljena je lijepim vremenom koje ih je dočekalo u Puli nakon kišnih Dublina i Zagreba. Predsjednik Higgins i njega supruga nisu davali službene izjave za vrijeme posjeta Puli, ali su se u Areni spremno fotografirali s rimskim vojnikom, zadržavši se s njim u kratkom razgovoru.

Uslijedio je potom posjet Portarati, razgledavanje Slavoluka Sergijevaca te posjet ugostiteljskom objektu Uliks u sklopu kojeg se nalazi kip najpoznatijeg irskog pisca Jamesa Joycea, koji je dio života proveo u Puli kao učitelj engleskog jezika (u Puli je napisao djelo Dublinci) i prema čijem najpoznatijem djelu nosi ime ovaj pulski kafić. Irskog je predsjednika ondje uz vlasnika Denisa Bimbašića dočekao i kipar Mate Čvrljak, autor Joyceova kipa, darovavši mu svoju monografiju, a predsjednik Higgins ga je podsjetio da je upravo on predvodio irsku delegaciju prilikom postavljanja kipa na Portarati. Uslijedila je okrjepa na terasi Uliksa, a potom se irski predsjednik zaputio na Brijune. (G. ROJNIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter