Irski novinari oduševljeni netaknutom prirodom Istre

Irski novinari pred povratak kući (D. ŠTIFANIĆ)
Irski novinari pred povratak kući (D. ŠTIFANIĆ)

Irski novinari jučer su odletjeli kući puni dojmova koje su stekli nakon čitavog tjedna razgledavanja Istre. Pritom su posjetili Pulu, Motovun, Brijune, Kamenjak i Istralandiju, prvi hrvatski vodeni park. Degustirali su mnoge istarske eno-gastronomske delicije diljem poluotoka, a s obitelji Karlić okušali su se u traženju tartufa u Motovunskoj šumi. Utakmicu s Brazilom pratili su iz Arene, a koktel ispijali u moru podno rovinjskih zidina. Prije odlaska upitali smo ih što im se od toga najviše svidjelo? Rekli su nam simbioza obale i unutrašnjosti.

- Sve je tako blizu i za čas se stigne s plaže do brdovite unutrašnjosti, a Motovun je spektakularan, rekli su nam. Na proputovanju kroz Istru posjetili su nekoliko vinskih podruma. Upitali smo ih paše li im autohtoni okus malvazije ili više preferiraju internacionalni chardonnay?

- Malvazija, jednoglasno su odgovorili. Rekli su nam da su Španjolska i Francuska najčešće destinacije irskih turista. No, da su za razliku od te dvije zemlje u Istri pronašli ponudu koja je znatno jeftinija. Ipak dodaju da treba računati na nemali trošak od 120 eura po putniku za dvosmjernu avionsku kartu za boravak u Istri.

Pitali smo ih po čemu su poznavali Hrvatsku prije nego što su je posjetili. Kažu da je među Ircima Hrvatska najpoznatija po nogometnoj reprezentaciji, a među Irkinjama po zgodnim nogometašima. Dodali su da njihovi zemljaci malo znaju o Hrvatskoj s obzirom na to da smo se osamostalili tek prije 23 godine i da tako mladu državu trebaju još bolje upoznati.

- Da ćete zadržati netaknutu prirodu i nećete dozvoliti preveliku izgrađenost, odgovorili su na pitanje što očekuju i čemu se nadaju da će pronaći u Istri kada se ponovno vrate.

Inače, grupno studijsko putovanje irskih novinara je organiziralo predstavništvo HTZ-a u Londonu u suradnji s Glavnim uredom nacionalne turističke organizacije, a da bi se promovirala nova avionska ruta iz Dublina za Pulu. Novinare je povratnim letovima podržala aviokompanija Aer Lingus, dok ih je hotel Park Plaza Histria ugostio o svome trošku.

Novinari koji su obišli Istru pišu za novine s velikim nakladama iznimno popularne u Irskoj, zemlji odakle dolazi sve više gostiju u Hrvatsku. Lani je zabilježeno čak 31 posto više dolazaka, odnosno 27 posto više noćenja gostiju iz Irske. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter