Irska: U bivšem samostanu otkriveno 800 kostura beba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo 800 kostura novorođene djece pronađeno je u jednom betonskom spremniku pokraj nekadašnjeg katoličkog samostana u gradu Tuamu u Irskoj, koji je između 1925. i 1961. godine bio utočište za neudane majke, prenose agencije.

"Netko mi je spomenuo postojanje groblja za novorođenčad, ali ovo što sam otkrila je više od toga", kazala je povjesničarka Catherine Corless. Pretražujući arhive samostana u Tuamu, koji je danas pretvoren u industrijsku zonu, povjesničarka je otkrila da je 796 beba pokopano bez lijesa i nadgrobnog spomenika. Pretpostavlja da su redovnice u tajnosti pokopale bebe koje su umrle od neishranjenosti, upale pluća, tuberkuloze i drugih bolesti, ali i zlostavljanja, navodi agencija AFP.

William Joseph Dolan, rođak djeteta koje je živjelo u toj instituciji, zatražio je pokretanje istrage o događanjima iz tog vremena. Također je osnovan fond za izgradnju spomenika s imenom svakog djeteta.

Ovo otkriće podsjeća na jedan drugi skandal s neudanim majkama, kada je između 1922. i 1996. više od 10.000 žena i djevojaka besplatno radilo u praonicama pod upravom katoličkih redovnica. O tom je slučaju 2003. snimljen film "Sestre Marije Magdalene" Petera Mullana koji je prikazao da su ondje žene na sve moguće načine bile ponižavane i zlostavljane.

Nakon tog filma, irska vlada je zatražila temeljitu istragu o Magdalenskim praonicama. Konačno su 5. veljače 2013. objavljeni rezultati te istrage na 1.000 stranica. Istragu je vodio senator Martin McAleese, inače muž bivše irske predsjednice, pa se dokument po njemu naziva "McAleese Report".

Izvješće je, međutim, pokazalo da najveći dio zle fame Magdalenskih praonica ne odgovara istini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter