Irska se ispričala ženama iz Magdaleninih praonica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Irski premijer Enda Kenny  u utorak se ispričao tisućama žena desetljećima zlostavljanih u praonicama koje su vodile katoličke redovnice i rekao da će im biti isplaćena odšteta.

U vrijeme predstavljanja službenog izvješća o upletenosti države u skandal Kenny je samo rekao da je očajan čime je izazvao brojne kritike udruga žrtava. U utorak pred irskim zastupnicima on je u ime irske države i naroda izrazio iskrene isprike preživjelima iz Magdaleninih praonica.

"Duboko nas rastužuje ono što vas je zadesilo. Ono što ste proživjele, bile djeca ili odrasle, nije se smjelo dogoditi", rekao je Kenny i dodao da je Irska loše postupila a ne one.

Između 1922. i 1996. više od 10.000 mladih djevojaka i žena radilo je bez ikakve naknade u praonicama koje su vodile časne sestre. Magdalenine praonice, inače osnovane u srednjem vijeku, su s vremenom od azila u kojima se pružalo utočište bivšim prostitutkama prometnule u radne instuitucije u kojima su završavale "žene problematičnog ponašanja", a nerijetko su tamo završavale i žrtve spolnog zlostavljanja (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter