Irska omogućila pravo na pobačaj u određenim uvjetima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Irski parlament izglasao je u petak zakon kojim je prvi put dopušten pobačaj u određenim uvjetima, nakon višemjesečne debate koja je izazvala podjele u toj katoličkoj zemlji, tijekom koje je premijer dobio pismo napisano krvlju.

Premijer Enda Kenny izazvao je negodovanja na obje strane guranjem kompromisnog rješenja koje dopušta pobačaj, ali samo kada je život žene u opasnosti. Njegova vladajuća stranka zbog toga se suočila s više nezadovoljnika nego tijekom oštrih mjera štednje.

Nakon dvodnevne maratonske rasprave zastupnici su u petak nakon ponoći izglasali zakon sa 127 glasova za, nasuprot 31 protiv.

- To je minimum zahtjeva, ali istodobno se osjeća kraj jedne ere, rekla je ispred parlamenta 21-godišnja Eleanor White, jedna od zagovornica prava na pobačaj. "Došli smo do kraja jedne uloge kakvu je imala Katolička crkva u Irskoj", dodala je.

S druge strane malobrojniji protivnici pobačaja molili su se i pozdravljali zastupnike koji su napustili sjednicu.

- Ovo je strašan zločin protiv srca i duše ovog naroda, rekla je Rita Daly, 56-godišnja državna službenica, koja je u rukama držala sliku abortiranog fetusa. "Ovo je namjerno ubijanje naše djece, naše krvi i mesa", kazala je Daly.

Protivnici abortusa posebno su zabrinuti odredbom kojom se kao moguća prijetnja životu majke tretira i rizik od samoubojstva.

Nacrt zakona u travnju je dogovorila vlada nakon višemjesečnih prosvjeda zagovornika i protivnika prava na pobačaj.

Ustavni amandman iz 1983. branio je pobačaj u Irskoj u svim okolnostima, no 1992. vrhovni sud je u slučaju silovane 14-godišnjakinje presudio da je prekid trudnoće dopušten kada je život žene u pitanju, uključujući i mogućnost njezina samoubojstva.

Problem legalnog obavljanja pobačaja ponovno je došao u središte pozornosti prošle godine nakon smrti 31-godišnje trudnice Savite Halappanavar, kojoj je odbijen pobačaj njezina umirućeg zametka, nakon čega je ta mlada stomatologinja umrla od otrovanja krvi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter