Irska na referendumu glasuje o ukidanju senata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Irski birači pozvani su u petak da se na referendumu izjasne o ukidanju gornjeg doma parlamenta senata, na povijesnom glasovanju koje osporavatelji osuđuju kao pokušaj centralizacije vlasti.

Za ukidanje senata žestoko se zauzima premijer Enda Kenny koji ga je obećao kao jednu od mjera štednje u kampanji za parlamentarne izbore 2011. Referendum o ukidanju senata ima dobre izglede da prođe s obzirom na zadnja ispitivanja javnog mnijenja. Veliki broj birača, međutim, ostaje neodlučan dok je kampanja za "ne" zadnjih dana bila u punom jeku.

U najnovijem ispitivanju objavljenom u ponedjeljak u dnevniku Irish Times, 44 posto ispitanika sklono je ukidanju gornjeg doma parlamenta ili Seanad Eireanna, 27 posto protiv, dok je 21 posto bio neodlučno, a osam posto suzdržano. Osim toga, očekuje se visoka stopa apstinencije.

U govoru objavljenom u četvrtak na stranici YouTube, premijer je pokušao zadnji put uvjeriti birače. "Seanad nema vlasti i nije demokratičan. Stoji 20 milijuna eura godišnje i nikad se nije uplitao u irski javni život kao što je trebao", ocijenio je on opravdavajući reformu poduzetu radi štednje.

Irska, nekadašnji "Keltski tigar", bila je primorana krajem 2010. pozvati u pomoć svoje europske partnere i MMF. Dobila je plan globalnog spašavanja od 85 milijardi eura ali uz drakonske uvjete. Zemlja je otad izašla iz recesije, u drugom tromjesečju 2013. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter