IRONMAN utrka 20. rujna 2015. u Puli

Simbolično je prvi natjecateljski broj pripao gradonačelniku Borisu Miletiću (M. MIJOŠEK)
Simbolično je prvi natjecateljski broj pripao gradonačelniku Borisu Miletiću (M. MIJOŠEK)

Međunarodna triatlon utrka izdržljivosti, poznati IRONMAN 70.3 prvi puta će se u Hrvatskoj održati iduće godine i to 20. rujna 2015. upravo u Puli. Tim povodom danas je održana i konferencija za novinare na kojoj je predstavljena utrka, a istovremeno su otvorene i prijave na službenoj web stranici ironman.com. O trci i njenom ne samo sportskom, već i turističkom značaju za grad, regiju, ali i cijelu državu govorili su zamjenik ministra turizma Daglas Koraca, gradonačelnik Pule Boris Miletić, izvršni direktor Arenaturista Reli Slonim te generalni direktor IRONMAN Europe Thomas Dieckhoff, ekskluzivni vlasnik licence IRONMAN za Hrvatsku Igor Ribarić te Željko Bijuk, iz Traitlon kluba Pula koji je zadužen za utrku i organizaciju staze.

Cilj u Areni

Kako je rečeno, međunarodna triatlon utrka IRONMAN najmasovnija je svjetska utrka takvog tipa natjecanja koja okuplja više od sto tisuća sudionika i održava se u 58 zemalja svijeta, a od iduće godine u kalendar natjecanja uvrštena je i Pula.

- Cilj nam je stvoriti atraktivnu utrku u Puli, a ako budemo uspješni, daljnji je cilj uvrstiti tu utrku u rujnu u Puli i ubuduće u kalendar natjecanja tako da Pula postane "official IRONMAN town", istaknuo je prigodno Ribarić (rodom Puležan koji 45 godina živi u Frankfurtu) te pokazao i kratki video o tome od čega se Ironman trka sastoji: plivanja, trčanja i bicikliranja.

- Mnogi bi rekli da je ovo tek jedna vrsta utrke. No ona je i puno više od toga, tu su važne emocije, mjeseci pa i godine priprema, psihička izdržljivost, da ne govorimo o investiranju vremena i novca, jer primjerice, prosječna bicikla vrijedi između tri i deset tisuća eura, nerijetko i više, rekao je Ribarić.

Kako je pojasnio, pulska utrka počet će u uvali Ambrela, s plaže koja je i nositelj plave zastave, ali i zato jer je blizu Arenaturistovih smještajnih jedinica pa natjecatelji neće morati daleko hodati do starta. Tu će odraditi tri kruga plivanja u ukupnoj dužini od 1,9 kilometara. Potom će kroz šumicu otići na parkiralište iznad Ambrele, presvući se i uzeti bicikle s kojima će nastaviti utrku od 90 kilometara, a koja će se protezati od Pule, preko Loborike, Kanfanara, Rovinja i Vodnjana natrag do Pule, odnosno rive.

- Tu je važno istaknuti da je visinska razlika svega 200 do 250 metara te će to biti vrlo brzo i atraktivna utrka, a vjerujem da će to pobuditi i veći interes profesionalnih atletičara. Nakon toga, biciklima stižu do rive, gdje će biti ponton, a odakle će nastaviti trčati tri kruga po Puli, gotovo 22 kilometra. Kada se sve zbroji dolazimo do 114 kilometara što je 70.3 milje kako stoji u nazivu trke. Cilj je u Areni, za što smo već dobili dozvolu, a mislim da će to biti jedinstveni događaj. Osim toga, kod Zlatnih vrata osigurat ćemo podjelu napitaka za natjecatelje, ali i web kameru koja će sve snimati i odmah slati na internet. Na Karolini će u isto vrijeme biti izložbeni dio na kojem će izlagati strane i domaće tvrtke koje se bave triatlonom, rekao je nadalje Ribarić te spomenuo i organizaciju Ironman dječje utrke, ali i činjenicu da će biti angažirano više od 700 volontera.

U sat 500 lajkova

Govoreći nadalje o značaju utrke spomenuo je da će se manifestacija održavati tri, četiri dana, od kada atletičari počnu stizati pa do kada se ne odmore nakon utrke i napuste Pulu.

- Očekujemo dolazak između 2.500 i 3.800 natjecatelja, jer smo na toliko limitirali broj prijava kako bi ipak mogli garantirati sigurnost natjecateljima, ali svaki od njih dolazi s barem dvije, tri osobe u pratnji pa tih dana u Puli očekujemo između 10 i 12 tisuća ljudi koji će tu boraviti tri, četiri noći. Kada se uzme da svaki natjecatelj u tom vremenu prosječno potroši od 500 do 1.200 eura, onda dolazimo i do značajne ekonomske vrijednosti ove utrke. Nadalje, svaki natjecatelj u mjesto natjecanja dođe bar dvaput, tako da će većina, očekujemo, u Pulu doći već oko Uskrsa da vide uvjete i staze po kojima će se natjecati, spomenuo je Ribarić te ponovio da će sve biti stavljeno na internet pa je to velika promocija Pule i hrvatskog turizma, a time se ujedno produžuje turistička sezona.

Otkad je, kaže, unatrag tri dana događaj objavljen na facebooku, u sat vremena dobio je više od 500 lajkova, što govori da će ovaj događaj biti iznimno praćen. Tek za kraj istaknuo je i da je trenutno triatlon kamp na Mallorci, ali Pula i tu ima prednost jer je bliže sportašima iz Europe pa je još jedan cilj da se upravo ovdje otvori trening kampovi.

O značaju utrke u posezoni, ali i za promociju grada i države, govorili su potom Reli Slonim koji je ustvrdio da će Arenaturist učiniti sve i dati punu podršku da ova manifestacija uspije, te doministar Koraca koji je ustvrdio da se ova utrka savršeno uklapa u projekt "Hrvatska 365" kojom se nastoji partnerima i gostima pokazati što mogu u našoj državi doživjeti u proljeće i jesen, ali i tijekom zime te se na taj način produžava turistička sezona. Ustvrdio je da Pula ima veliku šansu da se profilira ne samo kao sportska, već i kao kulturna destinacija.

- Ovo je utrka koja predstavlja veliki izazov za pojedinca, ali je veliki izazov i za nas kao Grad, regiju, sve građane i klubove koji će također odraditi veliki dio posla, ustvrdio je i gradonačelnik Boris Miletić. - Nakon što je u Istri održan "Giro", Red Bull air race, i ovo je događaj simbol izvrsnosti. Drago nam je da je Pula došla na kartu IRONMANA, ali se nadamo da će i ostati jer možemo, hoćemo i znamo biti izvrsni kada se to od nas traži, istaknuo je Miletić, a potom primio i simbolični prvi broj kao natjecatelj pulskog IRONMANA što je gradonačelnik kratko prokomentirao kako mu je ostalo godinu dana za pripremu. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter