Ironman: Prvi natjecatelji stigli u Pulu

Manuela Kraljević, Igor Ribarić, Elena Puh Belci i Reli Slonim (D. MEMEDOVIĆ)
Manuela Kraljević, Igor Ribarić, Elena Puh Belci i Reli Slonim (D. MEMEDOVIĆ)

Na terasi Ambrela na Verudeli konferencijom za novinare najavljena je ovogodišnja međunarodna triatlon utrka IRONMAN 70.3 Pula, koja će se održati u nedjelju 18. rujna. Veliki sportski događaj, koji će iznova snažno promovirati Pulu u svijetu, najavili su organizator utrke Igor Ribarić, dogradonačelnica Elena Puh Belci ali i čelni ljudi Arenaturista, izvršni direktor Reli Slonim te direktorica prodaje i marketinga Manuela Kraljević.

Produžetak sezone

- Ironman drugi put u Pulu dovodi velik broj sportaša, ali i velik broj njihovih pratitelja. Značajno je to za produžetak turističke sezone u Puli kao i velika promocija grada. S obzirom na velike intervencije u gradu na dan utrke pripremili smo se što bolje da boravak posjetitelja, ali i život građana, osiguramo na najbolji način. Nadam se da će ova velika promocija sporta, zdravog života i Pule proteći u dobrom druženju i fair-playu uz lijepo vrijeme, rekla je u uvodu dogradonačelnica Puh Belci.

IRONMAN je utrka koja se sastoji od tri discipline - plivanja, vožnje bicikla i trčanja. Dosad se za pulsku utrku prijavilo više od dvije tisuće sportaša iz cijeloga svijeta, a bit će to ujedno i finale europskog prvenstva u kojem je sudjelovalo ukupno 600 klubova, odnosno oko 60 tisuća sportaša. Plivački dio pulske utrke bit će na Ambreli od 10 do 12 sati, biciklistički dio od 10.30 do 16 sati, a trkački dio od 12.30 do 19 sati. Tijekom prelaska trase zatvarat će se pojedine dionice. Prvi natjecatelji s pratećim timovima već su stigli u Pulu i krenuli i istraživanje ruta da bi se što bolje pripremili za samu utrku, a svi ostali očekuju se početkom narednog tjedna.

- U odnosu na lani postojat će samo jedna tranzitna zona i bit će na Verudeli, a utrku će osiguravati više od 350 redara i 70 policajaca od čega deset na motorima. Usto, u središtu Pule bit će dodatnih stotinjak redara. Utrka se ne bi mogla održati da nije velikog broja volontera. Građani će unaprijed biti obaviješteni o zatvorenim prometnicama, kako na internetskim stranicama Grada Pule i Turističke zajednice te IRONMANA, tako i u svim naseljima gdje prolazi utrka. Osigurali smo i besplatne autobuse Pulaprometa prema Verudeli, tako da pozivamo sve da koriste javni gradski prijevoz, naveo je organizator utrke Igor Ribarić.

Interes svjetskih medija

Svoj je dolazak već potvrdilo nekoliko TV kuća. Lani ih je 25 pratilo pulsku utrku i odaslalo slike Pule i Južne Istre u svijet, a ove godine očekuje se još veća promocija.

- Bilo smo jako zadovoljni prošle godine, IRONMAN je velik doprinos produžetku sezone i učinit ćemo sve na našem području da se natjecatelji ugodno osjećaju u Puli. Veliki maratoni se održavaju u najvećim svjetskim gradovima gdje toga dana sve stane pa vjerujem da i Pula ovakvu utrku može izdržati, naglasio je izvršni direktor Arenaturista Reli Slonim.

Ribarić je na kraju rekao kako se nada da će se Puljani u velikom broju, kao i prošle godine, priključiti utrci navijanjem i praćenjem jer su i organizatori, ali i sami natjecatelji bili jako sretni velikim brojem Puljana i njihovom podrškom uz stazu. Usto, za veliki finiš u Areni, gdje se pobjednici očekuju već u 14 sati, ulaz za posjetitelje je besplatan.

IronKids

Organizatori IRONMAN-a namjeravaju utrku približiti i najmlađoj populaciji pa će se tako naredne nedjelje održati i utrka IronKids, da bi djeca upoznala ovaj sport. Organizatori pozivaju sve zainteresirane roditelje i djecu da im se pridruže. Utrku za djecu vodit će Dean Petrčević, sportaš koji je ostvario najbolje hrvatsko vrijeme na jednoj Ironman utrci. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter