Ironman: Na utrci najbolji triatlonci iz 57 zemalja svijeta

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Nakon uspješne inauguralne utrke u 2015., IRONMAN 70.3 ove će se nedjelje ponovo održati u Puli i okolici. Na jedini IRONMAN događaj u jugoistočnoj Europi stiže dosad najveći udio inozemnih sportaša u jednoj utrci na području Europe, njih čak 95 posto. IROMAN 70.3 je triatlonska utrka koja se sastoji od tri discipline - plivanja, vožnje bicikla i trčanja, a na koju se prijavilo više od dvije tisuće sportaša iz cijeloga svijeta, odnosno 57 različitih zemalja.

Plivački dio pulske utrke bit će na Ambreli od 10 do 12 sati, biciklistički dio od 10.30 do 16 sati, a trkački dio od 12.30 do 19 sati, zbog čega će u velikom dijelu grada na snazi biti privremena regulacija prometa.

Pucanj za početak utrke odjeknut će točno u 10 sati na plaži Ambrela na Verudeli kada će prema pravilima tzv. rolling plivačkog starta svakih pet sekundi u vodu ući i zaplivati po 4 od 2.000 natjecatelja. Nakon plivanja u zaštićenom obalnom području, slijedi jedan krug novoosmišljene trase vrlo brze biciklističke utrke. Natjecatelji voze kroz malena pitoreskna sela, pored starih drvoreda čempresa i plodnih nasada vinograda u unutrašnjosti Istre, prije nego ponovno ugledaju marinu u Puli. Uslijedit će polumaraton, odnosno dva i pol kruga trčanja kroz 3.000 godina staru Pulu i njene znamenitosti. Trasa prolazi pored brojnih atrakcija poput Augustovog hrama, Slavoluka Sergijevaca i drugih prekrasnih znamenitosti pa sve do spektakularne ciljne linije u Areni. Prvi muški natjecatelj očekuje se u cilju oko 14 sati, a prva ženska natjecateljica 30 minuta kasnije. Inače, za dan utrke vremenska prognoza predviđa razdoblja naoblake i sunca s temperaturom zraka od 23 stupnja Celzijevih te mogućim pljuskovima i grmljavinom.

Na posljednjoj u nizu konferencija za novinare koja je jučer održana u hotelu Park Plaza Histria Boris Miletić, gradonačelnik Grada Pule, u ime domaćina poželio je svima dobrodošlicu u tri tisuće godina stari grad. 

- Pula je grad u koji dolazi sve više turista, svake godine obaramo rekorde, a to možemo zahvaliti i tome što se grad može pohvaliti vrlo različitim manifestacijama. Drago mi je da smo svoje mjesto pronašli i na sportskoj karti, naveo je Miletić.       

Manuela Kraljević, direktorica prodaje i marketinga Arenaturista, navela je kako je impresionirana brojkama koje se vezuju uz trku dodajući da je zadovoljna što su njih odabrali za svoj službeni lanac hotela. Uz riječi kako su odlično bukirani, navela je da su Pula i Arenaturist obiteljska destinacija koja ima što ponuditi i natjecateljima, ali i njihovim obiteljima.

Regionalni direktor IRONMANA Erwin Dokter naveo je kako je prva godina bila godina učenja, a da će se ove ispraviti neke stvari. Smatra i da su, u suradnji s lokalnim partnerima, puno napredovali.

- Ove godine, kako vele najave, borit ćemo se i s vremenom, bit će teže, ali mi smo pripremljeni, naveo je i podsjetio da se za ovu utrku treba kvalificirati te svi imaju samo jednu želju - pobijediti.

Igor Ribarić, organizator utrke, naveo je kako je organizirati utrku u Puli za njega posebno emotivno jer je, iako živi u Njemačkoj, upravo u ovom gradu rođen, te kako je finiš u Areni jedinstven u Europi. Navodeći kako je trka rasprodana, dodao je kako je ovogodišnja novost dječja utrka koja će se danas trčati na Verudeli, a start je u 17 sati.

- Pula ima puno potencijala, u srcu je Europe, svima je blizu, do nje natjecatelji mogu doći sa svojom obitelji, pliva se u kristalnom čistom moru, a trči po idiličnom krajoliku, zaključio je  Ribarić te na kraju pozvao Puljane da dođu u što većem broju bodriti natjecatelje. (B. P.)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter