Iron Maiden prvi put u Kini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Bio sam uvjeren da nikad nećemo uspjeti svirati u Kini. Ali evo tu smo, vrišti za nas, Peking", nekoliko je puta, vjerojatno u nastojanju da i sam povjeruje u to, ponovio Bruce Dickinson, frontman legendarnih Iron Maidena koji su u nedjelju u LeSports Centru na pekinškom Wukesongu zapalili gomilu obožavatelja iz Kine, ali i cijeloga svijeta.

Prvi kineski koncert jedne od najpoznatijih svjetskih heavy metal skupina najavljen je bombastično u lokalnim medijima, napose u magazinima i na internet portalima namijenjenim prvenstveno zajednici stranaca. Prva nagađanja na tu temu započela su već u rujnu prošle godine, nakon što su Maideni izdali novi album, no bez prevelike nade ovdašnjih fanova da će se to i realizirati.

Mnogi su odugovlačili s kupnjom karte s obzirom na to da nije rijetkost da se ovakvi događaji, prvenstveno koncerti te glazbeni i filmski festivali, otkazuju u zadnji trenutak zbog “(ne)predvidivih” okolnosti, koje se dodatno javno ne pojašnjavaju.

Stihovi s posvetom

Iako karte za pekinški koncert nisu bile rasprodane do kraja (navodno će posjećenost šangajskog koncerta, koji bi se trebao održati u utorak, biti znatno bolja), desetak tisuća gledatelja je ipak popunilo nekih 80 posto mjesta u nekadašnjoj olimpijskoj dvorani u zapadnom dijelu Pekinga. Doduše, među posjetiteljima odmah se pojavila zezancija da je među njima bar tisuću čuvara.

Maideni su koncert započeli s "If Eternity Should Fail" te "Speed of Light" sa zadnjega albuma "The Book of Souls", po kojem je nazvana i aktualna svjetska turneja. Kratak niz noviteta razbijen je sa "Children of the Damned" s albuma "Fear of the Dark" nakon čega su odsvirane još dvije nove pjesme – "Tears of the Clown" i "The Red and the Black".

"Ova pjesma možda govori o onome sa čime se susretala i što je možda proživljavala jedna iznimna osoba. Ova pjesma je posvećena kanadskom glumcu Robinu Williamsu koji nas je prerano napustio", poručio je s bine frontman Maidena publici najavivši "Tears of the Clown" (Klaunove suze), pjesmu koja mu je, kako je ranije isticao u medijima, najdraža na albumu i čiju je najavu pekinška publika pozdravila s velikim odobravanjem.

Tu pjesmu je, kao i većinu Maidenova materijala, napisao basist Steve Harris koji ostalim članovima banda nije rekao što ga je inspiriralo za snažne i dirljive stihove sve dok nisu ušli u studio kako bi snimili novi album.

S prvim taktovima "The Troopera" atmosfera je još više krenula uzlaznom putanjom, bez obzira što Dickinson nije kao obično mahao Union Jackom (britanskom zastavom) po pozornici. Na sve to se sjajno nadovezao "Powerslave" iza kojeg su slijedili "The Book of Souls" i "Hallowed be Thy Name".

"Krvna braća"

Izvođenje pjesme "Fear of the Dark" bila je i prilika da se Dickinson, kratkom promjenom jednog stiha, suptilno osvrne i na događaje iz ne toliko davne prošlosti najmnogoljudnije zemlje svijeta. Još predstoji vidjeti hoće li itko reagirati na to.

Izvođenje "The Number of the Beast" na bisu dovelo je atmosferu do usijanja, a posebno emotivan trenutak za fanove bilo je izvođenje pjesme "Blood Brothers" prije koje je Dickinson publici poručio kako Maidene ne zanima koje je netko boje kože, nacionalnosti ili spola jer "svi smo braća iste krvi". Koncert je, kao i većina prijašnjih na ovoj turneji završio pjesmom "Wasted Years".

Maideni i dalje daju dovoljno važnosti pjesmama s novih albuma te ne "praše" većinom po starim hitovima kako to veteranski bandovi znaju raditi. Vokal Brucea Dickinsona i dalje je dovoljno snažan, ocjenjuju obožavatelji, s obzirom na ne tako davnu borbu s rakom grla, odnosno tumorom koji je ustanovljen na stražnjem dijelu njegova jezika.

Na dvosatnu heavy metal paradu s njihovom maskotom Eddiejem koji je u dva različita oblika također s bine pozdravio publiku, svi su imali neki komentar.

29-godišnji Tian, podrijetlom iz okolice kineskog grada Wuhana, koji je poznat kao ovdašnja punk meka, istaknuo je kako su mu se snovi ostvarili. "No, čini mi se da bi ovo mogao biti posljednji put da Maidene vidimo tu kod nas", rekao je sa smješkom ne navodeći točno što ga je nagnalo na taj zaključak.

U njegovu društvu bila je i četiri godine mlađa Jia, koja se, kao i mnogi koji su bili u dvorani, još nije bila ni rodila kada su Maideni krenuli ispisivati povijest. Nisam znala da su baš toliko stari, izjavila je rođena Pekinžanka, ali bilo mi je sjajno i drago mi je što sam došla na koncert.

Stolice u "fan pitu"

Jia nije jedina koja je te večeri izdvojila 380, 680, 880 ili 1380 yuana (yuan i kuna su približno iste vrijednosti), koliko su stajale ulaznice za određene sektore, da bi došla i pogledala što se na Wukesongu događa. U obzir treba uzeti i rastuću platežnu moć nove kineske srednje klase, kojoj nije problem izdvojiti toliku svotu za događaj koji možda i nisu, kao neki, priželjkivali godinama.

To je uočio i brazilski fotoreporter s kineskom adresom Bruno Maestrini koji je čak i ulovio mobitelom djevojku koja je u "fan pitu" na svom tabletu gledala južnokorejsku sapunicu prije samog početka koncerta. No, za njega je bilo najčudnije što su ga na koncertu Maidena u prostoru pred samom pozornicom dočekale ni manje ni više nego – stolice.

"Stolice u ‘fan pitu’ ipak nisam očekivao. Obukao sam stare hlače i čizme, ostavio sam kod kuće i kameru i novčanik u slučaju da se rasplešemo i počnemo naguravati po parteru, kako je to običaj, pa da to sve ne pogubim ili ne razbijem, a kad ono – stolice", rekao je Maestrini nakon koncerta smijući se.

S obzirom da se koncert održavao u Kini, svi koji su Maidene već gledali u drugim državama i drugim dvoranama ili stadionima, gdje je atmosfera bila usijana, znali su da ih tu očekuje nešto drukčije, no ipak ništa manje važno.

"Ovo je bila povijesna noć! Gledati ih na njihovom prvom koncertu u Kini je zaista važno, pogotovo ako ste njihov veliki obožavatelj. Ne mogu vjerovati da su u 60-im godinama života. Nevjerojatni su i još su jednom sjajno postavili set listu s dobrim omjerom starih i novih stvari", rekao je turski novinar Cenk Ozkomur, koji već niz godina živi i radi u Pekingu.

No, iako i na drugim koncertima svjetskih zvijezda koji se održavaju u Kini, možete svjedočiti sličnim stvarima poput stolaca u prvim redovima, dvorana koja je većinski uglas pjevala najveće hitove Maidena ipak je dokaz da je koncert pratila publika koja i inače sluša veterane heavy metala.

Šetnja po Kineskom zidu

Članovi Maidena u Peking su sletjeli dva dana prije koncerta te su vrijeme kratili razgledavajući gradske znamenitosti i kušajući lokalne specijalitete. Jamie Welton, koji je dio ovdašnjeg organizacijskog tima za dva kineska koncerta, istaknuo je kako skupina neće davati intervjue, ali je sa smješkom dodao da nas, ako ih slučajno negdje susretnemo, zasigurno neće odbiti za fotografiranje za osobnu kolekciju.

Na službenim profilima na raznim društvenim mrežama bile su objavljene slike Dickinsona, Harrisa, Dave Murrayja, Adriana Smitha, Nicka McBriana i Janicka Gersa kako poziraju na Kineskom zidu, trgu Tian’anmenu te u Zabranjenom gradu. Nisu izostale ni fotke s domaćim obožavateljima koji nisu mogli vjerovati da su legende upravo s njima u Kini.

Hrvatski će obožavatelji Iron Maidene moći vidjeti krajem srpnja u splitskoj Spaladium Areni, što će biti već peti nastup legendarne heavy metal grupe u Hrvatskoj. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter