Irci za istospolne brakove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istraživanje javnog mišljenja koje je proveo The Irish Times pokazalo je da su Irci spremni na referendumu idući tjedan poduprijeti sklapanje brakova za istospolne parove. Irski birači na glasanje idu u petak, a rezultati referenduma očekuju se u subotu.

Unatoč tomu što je Irska dugo smatrana najkonzervativnijom državom u zapadnoj Europi, potpora gay zajednici i njihovim pravima u posljednjih je nekoliko desetljeća sve prisutnija u zemlji, osobito pošto je moć Katoličke Crkve značajno oslabila nakon niza seksualnih skandala.

Istraživanje The Irish Timesa u kojemu je sudjelovalo 1.200 osoba, ujedno i birača, pokazalo je da ih 58 posto kani glasati za legalizaciju istospolnih brakova, 25 posto ih je protiv, a 17 ih je neodlučno.

Potez, kao i prava na sklapanje braka za gay parove, koji je dugo bio tabu u zemlji koja je homoseksualnost dekriminalizirala 1993., odobravaju sve važnije političke stranke u zemlji. Irski premijer Enda Kenny osvojio je simpatije i pobrao brojne pohvale nakon što se prošle godine pojavio u popularnom gay baru na događaju upriličenom za gay članove njegove stranke Fine Gael.

Višegodišnja kampanja rezultirala je javnim otkrivanjem istospolnih sklonosti brojnih javnih i medijskih osoba, primjerice ministra zdravstva i poznatog televizijskog novinara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter