Irci prosvjedovali protiv mjera štednje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deseci tisuća prosvjednika u šest gradova u Irskoj prosvjedovali su u subotu protiv strogih mjera štednje, nekoliko dana nakon što je vlada postigla ključni sporazum o restrukturiranju dugova banaka.

Sindikalni čelnici i oporbeni zastupnici u parlamentu pridružili su se građanima koji ulaze u šestu godinu oštrih rezanja otkako se zbog financijske krize irski bankarski sustav našao u dugovima.

Sporazum s Europskom središnjom bankom koji omogućuje Irskoj da produlji otplatu troška spašavanja Anglo Irish Banke nije utjecao na odaziv na prosvjed koji je tjednima unaprijed organizirala krovna udruga irskih sindikata. Za prosvjednike suočene s padom životnog standarda, hipotekama i nezaposlenošću, postignuti sporazum slaba je utjeha.

"Ne vjerujem u taj sporazum, on običnim ljudima neće ništa donijeti", rekao je Alfie Murray koji je na prosvjed u Dublinu došao s osmogodišnjim unukom.

Prema podacima policije na prosvjedima pod geslom "Podignite teret" u Dublinu i ostalim gradovima sudjelovalo je 50 tisuća ljudi, dok Irski kongres sindikata (ICTU), koji predstavlja gotovo petinu irskoga biračkoga tijela od 3,1 milijun birača, tvrdi da je prosvjedovalo 110 tisuća ljudi.

Najviše prosvjednika okupilo se u Dublinu gdje se, prema podacima policije, okupilo 25 tisuća ljudi.

Među okupljenima je bio velik broj zaposlenika iz javnog sektora, ljutitih zbog smanjivanja osnovica i povećanja zaduženja na poslu, koji su izrazili veliko nezadovoljstvo vladinim planovima za još veća rezanja u tom sektoru.

"Žele da plaćamo njihove račune i sada nam je toga dosta", rekao je Patrick Healey, 57-godišnji učitelj kojemu je u proteklih pet godina plaća pala za 700 eura mjesečno, odnosno oko 20 posto. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter