Iranu prodali raketne dijelove preko Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americke vlasti još su pocetkom 2008. godine sumnjale da jedna njemacka tvrtka putem hrvatskog trgovackog poduzeca u Iran izvozi testne komore za ispitivanje raketnih sustava. Vidljivo je to u dokumentu koji je u ponedjeljak objavljen na WikiLeaksu. O kojim se firmama radi nije objavljeno, odnosno imena su iz sigurnosnih razloga prekrižena.

Po dokumentu koji je 14. veljace iz State Departmenta poslan veleposlanstvu u Berlinu, razvidno je da su Amerikanci imali informacije da njemacko poduzece od studenog 2005. godine pokušava prodati testne komore koje se mogu koristiti za ispitivanje raketnih sustava.

Dapace, Amerikanci su vec tada kontaktirali Nijemce, koji su svome poduzecu zabranili izvoz u Iran, iako su se oni pravdali da se radi o neborbenoj namjeni.

No, navodi se u dopisu, odluceno je da se te komore ipak prodaju Iranu, ali posredno, putem lažiranih kupoprodajnih papira hrvatskih, rumunjskih ili ruskih poduzeca. Istice se da je jedno hrvatsko poduzece, cije ime takoder nije objavljeno, 2007. godine izradilo dokumente za posredništvo, u kojima piše da su te njemacke komore prodali u Tadžikistan.

U dopisu se navodi da komore nikada nisu bile namijenjene Tadžikistanu, vec su iz Hrvatske direktno transportirane u Iran. Promjena smjera bila je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, po americkom dopisu. Do tamo su dopremljene u prosincu 2007. godine, a dalje su trebale u Tadžikistan, po službenim otpremnicama, no stvarno su dostavljene Iranu.

Nadalje, u dopisu se traži od americkog veleposlanstva u Berlinu da stupi u kontakt s njemackim diplomatima i vladom, ne bi li se sprijecio daljnji tok sredstava prema Iranu.

Ima li istine u ovom dopisu teško je kazati, s obzirom na to da su dostupni podaci ipak šturi, a nema nijednog imena poduzeca. Ono što je zanimljivo u citavoj prici jest to da se izvoz opreme, koja se klasificira kao borbena, iz Hrvatske u Tadžikistan spominjao vec i prije.

Naime, u jednom od dopisa s pocetka 2000-ih iz Ministarstva obrane, Tadžikistan se spominje kao destinacija prema kojoj ce se dijelovi sustava S-300 iz Hrvatske isporuciti. Ni tada se nije znalo kamo bi dijelovi mocnog raketnog protuzracnog sustava trebali ici, a uostalom ni danas se ne zna što je sve bilo s dijelovima sustava. (D. RADALJAC/Novi list)

Akcija ruske mafije
Slucaj broda "Arctic Sea" iz prošle godine ima neke slicnosti sa situacijom koja se spominje u dopisu. Naime, po jednoj verziji, Amerikanci su tada izvijestili Ruse da dio kriminalnih struktura iz te države namjerava brodom "Arctic Sea", koji formalno prevozi drvni materijal, Iranu isporuciti oružje. Ruski komandosi su po toj prici upali na brod i pregledali ga, s do danas nepoznatim ucinkom. Službena prica u to vrijeme glasila je da su brod u europskim vodama napali pirati, a intrigantno je da su te "pirate" i posadu na kraju helikopterima u teško objašnjivoj akciji s broda odvezli ruski vojnici.


Podijeli: Facebook Twiter