Iranu isplata odblokiranih 550 milijuna dolara

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Iran bi početkom veljače trebao primiti prvu ratu u iznosu od 550 milijuna dolara odblokiranih sredstava, od ukupno 4,2 milijarde dolara koji su bili blokirani u inozemstvu zbog iranskog nuklearnog programa, najavio je neimenovani američki dužnosnik u nedjelju.

Šest svjetskih sila i Iran dogovorili su šestomjesečni plan koji će stupiti na snagu 20. siječnja, kojim će se ograničiti najspornije iranske nuklearne aktivnosti u zamjenu za umjereno ublažavanje gospodarskih sankcija dok strane ne postignu širi sporazum o iranskom nuklearnom programu.

U sklopu dogovora postignutog 24. studenog, svjetske sile pristale su Iranu vratiti 4,2 milijarde dolara koje su bile blokirane u inozemstvu, a prva rata trebala bi biti isplaćena 1. veljače ili, budući da je taj dan subota, u ponedjeljak, 3. veljače.

Sporazum SAD-a, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Njemačke s Iranom trebao bi trajati šest mjeseci, a strane se nadaju to vrijeme iskoristiti kako bi dogovorile konačni, širi sporazum koji bi riješio pitanje ciljeva iranskog nuklearnog programa.

Prema najavi američkog dužnosnika, druga rata trebala bi biti isplaćena 1. ožujka, kada bi Iran trebao dobiti daljnjih 450 milijuna dolara, te se nastaviti tempom od po dvije isplate mjesečno, sve dok se 21. srpnja ne isplati posljednja rata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter