Iranski predsjednik u Južnoj Americi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad krenuo je na petodnevni put po zemljama Latinske Amerike tijekom koje ce posjetiti Venezuelu, Nikaragvu, Kubu i Ekvador kako bi ojacao i produbio veze Irana i tih zemalja.

"Naši odnosi s latinoamerickim zemljama su vrlo dobri i razvijaju se. Kultura naroda te regije i njihovi povijesni zahtjevi nalikuju zahtjevima iranskog naroda", rekao je Ahmadinedžad pred polazak u Venezuelu. Istaknuo je kako su to zemlje koje se protive kolonijalizmu i opresivnom režimu, aludirajuci ocito na Sjedinjene Države.

"Latinska Amerika je bila regija koju je režim opresije smatrao svojim posljednjim utocištem i mislio da tu može raditi što hoce, ali su se narodi s tog podrucja probudili i djeluju samostalno i neovisno", naglasio je Ahmadinedžad.

Washington je pozvao zemlje Latinske Amerike da "ne jacaju veze" s iranskim predsjednikom u trenutku kada se povecava pritisak na Teheran da odustane od svog kontroverznog nuklearnog programa.

"Iranski režim osjeca sve veci pritisak medunarodne zajednice i ocajnicki traži saveznike", rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland. "Želimo jasno poruciti zemljama u cijelom svetu da nije dobar trenutak za jacanje veza, gospodarskih ili sigurnosnih, s Iranom", dodala je ona.

Cetiri zemlje koje ce Ahmadinedžad posjetiti distancirale su se od Sjedinjenih Država i posljednjih godina približile Iranu, posebno Venezuela, ciji je predsjednik Hugo Chavez devet puta posjetio Teheran u 13 godina koliko je na vlasti.

SAD su više puta izrazile zabrinutost zbog jacanja veza izmedu Teherana i latinoamerickih zemalja.


Podijeli: Facebook Twiter