Iranski predsjednik nakon 16 godina u posjetu Europi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hasan Rohani počinje u subotu posjet Italiji i Francuskoj, nakon 16-godišnje stanke prvi iranski predsjednik koji službeno dolazi u Europu zahvaljujući sporazumu o nadzoru iranskog nuklearnog potpisanom između Teherana i Zapada.

Posljednji put Europu je službeno posjetio tadašnji iranski predsjednik, reformator Mohamed Hatami 1999., tada kao prvi šef iranske države nakon islamske revolucije 1979. 

Rohanijevim će posjetom dominirati geopolitička pitanja, napose rat u Siriji, te trgovinska i vjerska pitanja jer je predviđen njegov susret u Vatikanu s papom Franjom. 

Do 2006., kada je Zapad Iranu nametnuo sankcije zbog njegova netransparentnog nuklearnog programa, Italija i Francuska bile su najveći europski gospodarski partneri Irana i danas se nadaju dobiti svoj dio kolača na tržištu te zemlje bogate naftom. 

Zatopljenje odnosa između Irana i Zapada nastupilo je 14. srpnja kada je šest velikih sila (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačka) s Iranom potpisalo nuklearni sporazum kojim se Islamskoj Republici od 2016. ukidaju sankcije, a Iran se zauzvrat obvezuje ograničiti svoj nuklearni civilni program i odustati od razvoja atomskog oružja. 

Od srpnja u Teheran stiže niz europskih čelnika željnih dogovoriti gospodarske ugovore s Iranom, tržištem od 78 milijuna stanovnika.

U Parizu Rohani treba potpisati nekoliko protokola, a "vjerojatno" će se parafirati ugovor o kupnji zrakoplova Airbus. Francuski proizvođači automobila nadaju se pojačati aktivnosti na tržištu Irana koje je godinama bilo umrtvljeno zbog međunarodnih sankcija. 

Sporazum iz srpnja omogućio je Iranu povratak na međunarodnu geopolitičku scenu pa je krajem listopada u Beču prvi put sudjelovao na međunarodnom sastanku o sirijskoj krizi. Iran je uz Rusiju glavni saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, čiji odlazak s vlasti uvjetuje Zapad u sklopu pregovora o razrješenju sirijske krize. Rohani je u srijedu ponovio da put rješenja krize u Siriji "nije pitanje jedne osobe". 

"Moramo ponajprije u Siriji iskorijeniti terorizam. To je prvi prioritet (...) Moramo stvoriti sigurnost da bi se narod mogao vratiti kući", rekao je Rohani. 

Rat u Siriji raselio je milijune ljudi unutar zemlje, a milijuni su izbjegli u susjedne države, no njih stotine tisuća stižu sada u Europu koja zbog izbjegličkog udara želi što prije okončati rat u Siriji. 

Očekuje se, piše agencija AFP, da će papa Franjo Rohaniju prenijeti želju da Iran svojim utjecajem privoli Bašara al-Asada na demokratsku tranziciju. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter