Iranski parlament podupro zatopljenje sa Zapadom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iranski parlament u kojemu dominiraju konzervativci snažno je podupro diplomatske napore predsjednika Hasana Rohanija, koji je nastojao prošli tjedan u New Yorku bio ukloniti nepovjerenje UN-a, a koji su zaključeni povijesnim telefonskim razgovorom s američkim predsjednikom Barackom Obamom, izvijestili su iranski mediji.

Potpora skupštine, koju kontrolira politička frakcija potpuno odana vrhovnome duhovnom vođi ajatolahu Aliju Hameneiju, još je jedan znak da Rohani ima potporu iranskog establišmenta. Najmoćniji čovjek u Iranu Ali Hamenei tek bi trebao javno komentirati Rohanijevo putovanje u New York.

Na prvome zajedničkom sastanku između predsjednika i parlamenta, Rohani je parlamentarne zastupnike izvijestio o posjetu New Yorku te o raspravama i razmiricama koje se vode sa Zapadom oko nuklearnih pogona te o regionalnim odnosima, izvijestila je u utorak studentska novinska agencija ISNA.

230 parlamentarnih zastupnika od ukupno 290 potpisalo je dokument kojim iskazuju potporu Rohaniju, s obzirom na to da je "Iran predstavio kao snažnu državu koja se zalaže za mir te traži pregovore i suradnju kada je riječ o rješavanju regionalnih i međunarodnih pitanja", prenijela je agencija Fars news. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter